Sırbistan ve Kosova normalleşecek

Kosova 2008’de bağımsızlığını ilan etmişti. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu pekçok ülke Kosova’yı bağımsız bir ülke olarak kabul ederken, Sırbistan tanımıyor.

Kosova’daki Sırp azınlık da, Priştine’deki Arnavut yönetimin otoritesini reddediyor.

BBC’nin Belgrad’daki muhabiri, yeni anlaşma uyarınca Kosova’daki Sırplar’ın kendi polis gücüne ve temyiz mahkemesine sahip olacağını söylüyor.

Ancak Sırbistan’ın başta talep ettiği otonomiyi, Kosova’nınsa Sırbistan tarafından tanınma talebini alamayacağı belirtiliyor.

AB’ye katılım sürecindeki Sırbistan, birliğe girmeden önce komşularıyla ilişkilerini normalleştirmek zorunda. Anlaşma, iki ülkenin de AB üyeliği yolunu açıyor.

Uzlaşma, Sırbistan Başbakanı İvica Dacic ve Kosova Başbakanı Haşim Taçi’nin Brüksel’de aylar süren zorlu müzakerelerinin ardından sağlandı.

Görüşmelerde arabuluculuk yapan, Dışilişkilerden Sorumlu AB yetkilisi Catherine Ashton da “Müzakereler sonuçlandı. Anlaşma metni her iki başbakan tarafından paraflandı” dedi.

Kosova’daki Arnavut çoğunluk ve geride kalan Sırp azınlık arasındaki şiddet olayları son yıllarda özellikle Sırbistan sınırı çevresindeki kuzey bölgelerinde artmaya başladı. (BBC)

1379830cookie-checkSırbistan ve Kosova normalleşecek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.