Sürekli oturum başvuru süresi uzuyor

İçişleri Bakanlığı 13 Mart 2006 tarihinde yaptığı açıklamada 3 Nisan 2006 tarihinden itibaren İngiltere’de izinle çalışanların süresiz oturum için başvuru süresini 4 yıldan 5 yıla çıkaracağı belirtilmişti.


BTCD, bakanlığın bu kararını durdurmak için kampanya başlattıklarını açıklayarak Türk toplumundan destek istedi. İngiltere’de yaşayan Türkler arasında iletişimi kurmak ve lobi çalışmaları yapmak amacıyla kurulan BTCD’nin açıklaması şöyle:


“Bu karara ilişkin sesimizi daha fazla duyurmak amacıyla BTCD kampanya başlattı. Ayrıntılarını www.btcd.org.uk adresinden ulaşabileceğiniz kampanya kapsamında bölge milletvekillerine baskı yapılması ve İçişleri Bakanlığı’nın dikkatinin çekilmesi gerekmektedir. Şu an sürecin durdurulmasının tek yolu parlamentoda bir ‘negative resolution’ çıkartılmasıdır. BTCD, bu amaçla toplumumuzun da desteğini arkasına alarak milletvekillerine kulis yapmaya çalışmaktadır.”


Çalışma izni ya da Ankara Antlaşması vizesi ile bu ülkede bulunan vatandaşların sürekli oturum için 1 yılda fazla bekletilmelerini “haksız ve keyfi bir uygulama” olarak yorumlayan BTCD, çalışma izninde yaşınılan sıkıntılara da şöyle değindi:


“Süresiz oturum başvurusunun uzaması İngiliz pasaportu başvurusunu da otomatik bir yıl geciktirecektir. Çalışma izni vizesiyle kalan bir kişi işini yitirmesi durumunda 28 gün içinde yeni bir iş bulmak ve iznini yeni şirket adına değiştirmek zorundadır. Çalışma izni yalnızca maaşlı ve sürekli işler sınırlaması getiriyor. Bu madde Ankara Anlaşması’ndan yararlananlar için kendi işini kurma hakkı da vermektedir. Oysa sürekli oturum izniyle sözü edilen bütün kısıtlamalar kalkmaktadır…”


FOTOĞRAF: Dijital bilgileri içeren “kimlik kartı” taşıma zorunluluğu getiren yasayı savunarak bireysel hakları gaspetmekle suçlanan İçişleri Bakanı Charles Clarke, göçmenlerin yaşamını zorlaştıran yasa tasarılarında da ısrar ediyor…

789420cookie-checkSürekli oturum başvuru süresi uzuyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.