“Süreçte kırılma riski görmüyoruz”

Çözüm süreci temasları çerçevesinde Kandil’e giden BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak ile Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkanı ve Mardin bağımsız Milletvekili Ahmet Türk’ten oluşan BDP heyeti, Erbil’e döndü.

Kışanak, görüşmeyle ilgili heyet adına yaptığı basın açıklamasında, “Son gelişmeler üzerine Kandil’de, KCK yöneticileriyle görüşmemiz yolunda bir ihtiyaç ortaya çıkmıştı. Bu haftanın başında hükümetle görüşmelerimiz oldu.

O görüşmelerden sonra Kandil’e geldik ve KCK yöneticileriyle bir görüşme yaptık.

Barış ve çözüm süreciyle ilgili bazı tartışmalar yürüttük. Görüşmemiz olumlu geçti. Umuyoruz ki hem hükümetle hem Kandil ile yaptığımız görüşmeler, barış sürecinin ilerletilmesi konusunda pozitif katkı yapar. Bunun için gayret gösteriyoruz” dedi.

“Önümüzde çözmemiz gereken çok sorun var” diyen Kışanak şöyle devam etti:

“Demokratik reformlar konusunda istişareler devam edecek. Öcalan ile diyalog ve temasın daha düzenli yapılması konusunda görüşmelerimiz var. Bundan sonra da bu çalışmalara ihtiyaç duyulduğu sürece yapacağız.”

‘KAYGILARIMIZ VAR’
Kışanak, örgüt elemanlarının Türkiye’den çekilmesinin ne aşamada olduğuyla ilgili soruya şu cevabı verdi:

“Onlar, gerek gördüğü takdirde kamuoyuna bilgi veriyorlar. Bize net olarak şunu söylediler: ‘Tarihi ve stratejik bir karar verdik. Biz kararlılığımızın farkındayız ve bunun arkasındayız. Bu kararımızı hayata geçirmek için büyük bir gayret ve çaba içerisindeyiz. Süreci ilerletmeye çalışıyoruz ama tabii ki hem beklentilerimiz hem de kaygılarımız var.”

‘KIRILMA RİSKİ GÖRMÜYORUZ’
Kışanak, bir gazetecinin “Çözüm sürecinde yeni yol kazalarının yaşanma riski var mı?” sorusuna, “Bu konuda tüm tarafların üzerlerine düşen sorumluluğu eksiksiz ve zamanında yerine getirmeleri ve yeni sorun alanları yaratmadan çaba içerisinde olmaları gerektiğini ifade etmek istiyoruz. Biz şu anda bir kırılma riski görmüyoruz. Fakat kamuoyunun ve tarafların beklentilerine denk bir durum söz konusu değil. Özellikle Kürt halkının, siyasi otoritelerinin, KCK’nın beklentileriyle gelinen aşama arasında büyük bir açı farkı var. Bunu açıkça ifade ediyoruz” şeklinde konuştu.

Öte yandan yedinci Kandil heyetinde kendisinin ve Ahmet Türk’ün yer aldığını belirten Kışanak, karşı tarafta kimin yer aldığına dair bilgi vermek istemedi. Geçen hafta BDP adına Selahattin Demirtaş ve Pervin Buldan, İmralı’ya giderek Abdullah Öcalan ile görüşmüşlerdi. Buldan ve İdris Baluken’un de söz konusu heyette yer alacağı ifade edilmişti ancak sadece Türk ve Kışanak Kandil’e giderek PKK yöneticileriyle görüşmüştü.

1388330cookie-check“Süreçte kırılma riski görmüyoruz”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.