Sırplar istedi, Boşnak lider Londra’da gözaltında

Britanya İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Heathrow Havaalanı’nda tutuklandıktan sonra Londra’da mahkemeye sevk edilen Ganiç’in, ikinci duruşmasının 29 Mart’ta yapılacağı ve bu süreye kadar da gözaltında kalacağı kaydedildi.

Bakanlığın sözcüsü, davanın sürdüğü gerekçesiyle başka ayrıntı vermedi. Polis Ganiç’in, savaşın başlarında yaralı eski Yugoslavya askerlerinin öldürülmesiyle Cenevre Konvensiyonu’nun ihlal edildiği suçlamasında bulunan Sırbistan’ın iade talebi uyarınca, Birleşik Krallık’tan ayrılırken tutuklandığını açıklamıştı.

İngiliz hükümeti adına yapılan açıklamada da Ganiç’in bu gece sulh mahkemesine çıkarılacağı belirtilerek, iade duruşması için bir tarih belirlenmesinden önce Sırbistan yetkililerinin iade talepleriyle ilgili tüm belgeleri temin etmesi gerektiği kaydedilmişti.

Karaciç: Sırplar kutsal bir savaş verdi

Bu arada, Britanya, Ganiç’in tutuklanmasının, Londra’nın ”geçmişteki olaylarla” ilgili bir yargısını belirtmediğini ve sadece yasal taahhütlerini yerine getirdiklerini belirtiyor.

BELGRAD’IN AMACI SUÇLARI EŞİTLEMEK

Bu arada, Bosna-Hersek üçlü başkanlık konseyinin Boşnak üyesi Haris Siladziç’in siyasi danışmanı Demir Arnavut, Ganiç’in tutuklanmasının, Bosna ile Sırbistan arasındaki ilişkilere zarar vereceğini söyledi.

Bosna’nın Sırbistan ile düzgün ilişkiler kurmaya çalıştığını ancak Sırbistan’ın tavrının siyasi bir hareket olduğunu kaydeden Arnavut, ”Bu hareketin de açıkça Bosna’nın egemenliğine karşı olduğunu” ifade etti.

Arnavut, Belgrad’ın amacının savaş sırasında işlenen suçları eşitlemeye çalışmak olduğunu, çünkü Sırbistan’ın suçu tek başına yarattığının giderek netleştiğini kaydetti.

Bosna Hersek Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zlatan Burzic de Ganiç’in çıkarlarını korumak için bir hukuk heyetinin yarın Londra’ya gideceğini bildirdi.

Sırbistan’da geçen yıl, savaşın başlarında 1992 yılında eski Yugoslavya ordusu askerlerine yönelik bir saldırıdan sorumlu tutulan Ganiç ile 18 Boşnak yetkili hakkında tutuklama emri çıkartılmıştı.

SIRPLAR DA SAVAŞ SUÇU İŞLEMEKLE İTHAM EDİYOR

Belgrad bölge mahkemesi, 19 kişiyi, 1992 yılında Bosna-Hersek’in başkenti Saraybosna’da geri çekilen ordu birliğine yönelik saldırıda, yasaklanan silahları kullanmak ve savaş suçu işlemekle suçlamıştı.

İddianamede, Bosna ordusunun 2 Mayıs 1992’de Saraybosna’nın Dobrovoljacka Caddesi’nde düzenlediği saldırıda, eski Yugoslavya ordusunun 42 askerinin öldüğü, 73 askerin yaralandığı ve 215’inin rehin alındığı kaydedilmişti.

O dönemde Saraybosna’da bulunan Eyüp Ganiç, hakkındaki suçlamaları reddederek, Yugoslavya ordusuna yönelik saldırının, Bosnalı Sırp askerler tarafından ”kaçırılan” Boşnak yönetiminin Başkanı Aliya İzzetbegoviç’i kurtarma amacı taşıdığını açıklamıştı.

Ganiç, İzzetbegoviç’in aynı gün, Bosnalı Sırp askerler tarafından Saraybosna havaalanında saatlerce rehin tutulduğunu belirtmişti.

Sırbistan’ın Cenevre Konvensiyonunu ihlalden haklarında tutuklama emri çıkarttığı diğer 18 kişi de savaş dönemindeki Bosna hükümetinin yetkililerinden oluşuyor.

Şu an resmi bir görevi bulunmayan Ganiç, Saraybosna’daki özel Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin yöneticiliğini yapıyor.

829880cookie-checkSırplar istedi, Boşnak lider Londra’da gözaltında

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.