Sürpriz bellek hilesi

Karalama yaptığınız zaman dikkat etmiyor görünebilirsiniz, fakat bilim aksini söyler.


İngiltere’de araştırmacılar, kaydedilmiş bir mesajı dinlerken    test konuları, çiziktirenler,  çiziktirmeyenlerden  daha çok,  mesajın ayrıntılarını bir  %29  daha iyi hatırladığını ortaya çıkardı.


Bulgular, Uygulamalı Bilişsel Psikoloji ‘ de yayınlandı.


Plymout Üniversitesi’nde  Psikoloji Okulu’nun  Profesörü Jackie Andrade, bir derginin yayımcısı tarafından konuyu açıklayan haberlerde , “Eğer birisi, aptal bir telefon konuşmasını dinleme gibi, sıkıcı bir görev yapıyorsa,  onlar hayal kurmaya başlayabilir.” dedi.


“Hayal kurma, daha zayıf bir performans içinde sonuçlanan görevden onların dikkatini  dağıtır. Karalama (çiziktirme) gibi basit bir görev, ana görev üzerinde performansı etkilemeden, hayal kurmayı durdurmak için  yeterli olabilir.”


Deney için, birkaç kişinin isimleri ve yerlerinin bir listesi , bir partiye devam etmesi söylenen insanların sadece isimlerini not etmeleri görevi verilenlere, test konuları için,  2.5  dakika çalındı.  Kayıt süresince, katılımcıların yarısına, düzgünlüğüne dikkat etmeden, bir kağıt parçası üzerindeki şekillerin içini  eş zamanlı (aynı anda ) karalamaları istenildi. Katılımcılara, onların bir bellek testine katıldıkları söylenilmedi.


Ses kaydı bittikten sonra,  ses kaydında bahsedilen  partiye devam edenlerin 8 tanesinin ismi, aynı zamanda, 8 yerin ismi  hepsine soruldu. Karalama yapması istenilenler, ortalama olarak 7.5 isim ve yeri, karalama yapmayanlar sadece 5.8 ‘ini  yazdı. 


Andrade, “Psikolojide, bellek  veya dikkat testleri, özel bir zihinsel süreci seçici olarak bloklamak için çoğu kez  ikinci bir görev kullanacak. Eğer o süreç, ana bilişsel görev için önemliyse, o zaman, performans  bozulacaktır. Araştırmalarım, konsantrasyon üzerine, karalama gibi,  ikinci görevin yararlı etkileri,   seçmeli  kuşatmanın etkilerini dengeleyebilir olduğunu gösterir. “  dedi.


Andrade,  günlük hayatta, karalama “ yapmayı direnmeye çabalayacağımız gereksiz bir avunma olması yerine,  yaptığımız birşey olabilir, çünkü, sıkıcı bir görev ile iz sürme üzerine bizi devam ettirmesine yardım eder“ dedi.
 


*İngilizce Öğretmeni Y.Müh. Naim Uygun tarafından İngilizce’den tercüme edilmiştir.


www.pekiyi.150m.com        
[email protected]


 

714900cookie-checkSürpriz bellek hilesi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.