“Süryaniler rahatsız ediliyor”

The Economist dergisinde bu hafta, “Hristiyanları kazanmaya çalışmak” başlığıyla Türkiye’de din özgürlüğüne yönelik bir yazı da yer aldı..

Yazıda Türkiye’de, herkes olmasa da, bazılarının Hristiyanların yaşam koşullarını iyileştirmek istediği belirtildi. Diyarbakır’ın Sur Beldesi Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş’ın, bölgede Hristiyanlara ait eserleri onarmak için para ve teçhizat toplamasını örnek gösteren The Economist’e göre Mardin’de, Kürt aşiretleri bölgede yaşayan bir avuç Hristiyanı rahatsız etmeyi sürdürüyor.

Köylülerin Deyrulumur adıyla da bilinen Süryanilere ait Mor Gabriel Manastırı’na ait arazinin kendilerine verilmesi istemiyle beş ayrı dava açmalarını örnek gösteren The Economist’e konuşan Alman Katolik yardım kuruluşu Missio’dan Otmar Oehring, Midyat ve çevresinde yaşayan 2000 kadar Süryaniye sistematik şekilde eziyet edildiğini öne sürdü.

Dergi, Midyat’taki Süryanilerin başına gelenlerin, AKP’nin Hristiyanlara daha iyi muamale edilmesine yönelik çabalarını hiçe saydığı yorumunda bulundu.

AB’nin Türkiye’den başlıca talepleri arasında, gayrimüslüm azınlığa daha fazla özgürlük verilmesi olduğunu hatırlatan The Economis’deki yazı gerekirse haklarındaki davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne götüreceğini söyleyen Mor Gabriel Manastırı Metropoliti Samuel Aktaş’ın “Bugüne dek tüm bu adaletsizikler karşısında sessiz kaldım. Ama artık kalmayacağım” aktardı.

835220cookie-check“Süryaniler rahatsız ediliyor”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.