ÖSS’de uygulanan katsayıya dava açıldı

Eğitim-Bir-Sen, YÖK’ün ÖSS’de uygulanan katsayıya ilişkin kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay’da dava açtı.


Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu bir grup sendika üyesi, Danıştay’ın önünde toplandı. Gündoğdu, burada yaptığı açıklamada, YÖK’ün Anayasa’nın eğitimde fırsat eşitliği ilkesini ”keyfi olarak ihlal edip, hak gaspı yaptığını” ileri sürdü.


YÖK’ün 1999 yılına kadar uygulanan sistemi ”keyfi bir biçimde değiştirdiğini” ileri süren Gündoğdu, YÖK’ün son genel kurul toplantısında da bu durumda bir değişiklik yapılmadığını kaydetti.


Hangi liseden olursa olsun mezun olanlara ”sen şuraya gideceksin” demenin yanlış olduğunu belirten Gündoğdu, ”Bu işi imam hatip liselerine getirip dayamak yanlıştır. Meslek lisesinin elektrik bölümünden mezun olmuş bir öğrenci elektrik mühendisliğine giremiyor. Biz buradan sayın Başbakan’a sesleniyoruz: 12 Eylül anayasasının 130 ve 131 maddesine dayanılarak yapılan keyfiliği ortadan kaldırın”diye konuştu.


TEZİÇ: “GERGİNLİK DOĞAR”


YÖK Başkanı Erdoğan Teziç de, katsayı konusunu kanunla düzenlemenin hukuk tekniği açısından isabetli olmayacağını belirterek, ”Düzenlenmemesinde isabet vardır. Bu yola tevessül edilirse büyük gerginlikler doğar” diye konuştu.


Rektörler Komitesi toplantısı sırasında açıklama yapan Prof. Teziç, katsayının kanun konusu olması durumunda, ”tehlikeli bir kapının” açılacağını belirterek şunları söyledi: ”Bir süre sonra katsayılardan memnun olmayan parlamento çoğunluğu üniversite sınavlarını da kendisi düzenlemeye kalkarsa (benim parlamentoda çoğunluğum var, yetkim var)derse, bunu da kabul edecek miyiz? İş buraya kadar uzar. Türkiye’nin yasama organını, kendi hukuk düzenimizde böyle bir yanlışlığa taşıyabilir miyiz? Sistemimiz buna elverir mi? Bu çerçevede düşünmek gerekir. Bana kalırsa hukuk tekniği açısından isabetli olmaz. Düzenleyebilirler ama bunun yargısal denetiminde bekledikleri sonuç elde edilmeyebilir. Düzenlenmemesinde isabet vardır. Bu yola tevessül edilirse büyük gerginlikler doğar. Üniversitelerin tepkileri ortaya çıkar. Bizim alacağımız öğrenciyi yasama organı belirliyorsa orada akademik özgürlük bitmiş demektir. Eğer Türkiye, bütün dünyaya bir kanun maddesi ile akademik özgürlüğe son verdim diye bir katsayı düzenlemesine giderse yapılacak bir şey yoktur.”

1022450cookie-checkÖSS’de uygulanan katsayıya dava açıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.