“Üstü kalsın…”

Geçen hafta Heartlands High School’da Haringey Çocuk Kitapları Ödülü’nü (Haringey Children’s Book Award) kazanan yazarlar, ödüllerini Haringey Belediye Başkan Yardımcısı Eczacı Ali Özbek’in elinden aldılar.

100 ortaokul öğrencisinin verdiği oylarla yazar Gill Lewis ‘Scarlet Ibis’ başlıklı kitabıyla birinci oldu.

Tatilde çocukları için kitap seçmek isteyenlere yardımcı olmak için ödüle aday gösterilenler listesi de şöyleydi: “John Boyne-Stay where you are and then leave, Kate DiCamillo-Flora & Ulysses, Michael Foreman-The amazing tale of Ali Pasha, Piers Torday-The Last Wild.”

Ayrıca BBC’ye göre gelmiş geçmiş en iyi 11 çocuk kitabı da (sondan ilke) şöyle: “Little House on the Prairie by Laura Ingalls Wilder, A Wrinkle in Time by Madeleine L’Engle, A Wizard of Earthsea by Ursula Le Guin, Charlie and the Chocolate Factory by Roald Dahl, Winnie the Pooh by AA Milne, The Little Prince by Antoine de St Exupery, Little Women by Louisa May Alcott, Alice’s Adventures in Wonderland by Lewis Carroll, Where the Wild Things Are by Maurice Sendak, The Lion, the Witch and the Wardrobe by CS Lewis ve Charlotte’s Web by EB White.”

Ecz. Ali Özbek belediyeden aldığı maaşı yoksullara dağıtan, Van Depremi’nde işi gücü bırakıp Van’a yardım götüren toplumun yüzakı bir arkadaşımız. Bu güzel etkinlikte ondan kelam etmemek haksızlık olur diye düşündüm.

***

Bayramın ilk günü face’de arkadaşım Semra Er’in sayfasında sararıp düşen bir sonbahar yaprağı resmi ve bir not: “Annemiz Semra Er, dün gece hakkın rahmetine kavuştu. Londra’da kaldırılacak olan Cenazesi daha sonra bildirilecektir. Oğulları Can-Sercihan…”

Semra yıllar sonra “Hiç bir şey için hiç bir zaman geç değil” diyerek okullu olmuş moda okuyordu. Gazetenin 24 Aralık 2013 arşivinde Semra ile ilgili yazıyı buldum…

“Moda öğrencisi Semra Er Uçur’ın kendi tasarımı Birmingham’daki defilede göz doldurdu Barnet and Southgate College ‘moda tasarım” öğrencileri Birmingham’da ‘Clothes Show Live’da kendi tasarımlarını sergiledi. 11 Aralık günü Birmingham’da yapılan defilede Barnet and Southgate College öğrencileri yeteneklerini sergiledi.”

Haber şöyle devam ediyor: “Bir buçuk yıl sonra tecrübeli bir modacı olarak hayatıma daha farklı bir yerden devam edeceğim… Zevk için başladığım eğitimim beni ciddi bir yere götürmeye başladığını görüyorum. Bu da inanılmaz bir haz benim için.”

Sevgili Semra face’den de bana “Kanser olmama karşın çok mutluyum” diye yazmıştı… Çok üzgünüm. Oğulları Can-Sercihan ve sevenlerinin başı sağolsun. Onu güleryüzüyle hatırlayacağız hep…

Nedense unutuyoruz ölümü. Oysa ölüm unutmuyor bizi. Sevgili Semra’yı erken yitirmek Cemal Süreya’nın “Üstü kalsın” şiirini usuma düşürdü:

Ölüyorum tanrım
Bu da oldu işte.

Her ölüm erken ölümdür
Biliyorum tanrım.

Ama, ayrıca, aldığın şu hayat
Fena değildir…

Üstü kalsın…

1084660cookie-check“Üstü kalsın…”
Önceki haberÇocuklar katil olmasın!
Sonraki haberAşıların otizme yol açtığını iddia eden araştırma yoksa gerçek mi?
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.