İstanbul, Avrupa Kültür Başkenti adayı

2010 Avrupa kültür başkenti İstanbul projesinin danışma kurulu İstanbul Modern’de çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Yerel yönetimler ve sivil toplumlar tarafından yürütülen programın, en önemli aşaması olan proje sunma aşamasında olduğu belirtildi.

Toplantıda Dışişleri Bakanlığı Yurtdışı Tanıtım ve Kültür İşleri Genel Müdürü Şule Sosyal, “Bu proje sadece kültürel etkinliklerin değil, 2010 yılına kadar devletin ve toplumun elbirliği ile İstanbul’un tarihi ve kültürel dokusunu yeniden ortaya çıkaracak” dedi.

Bu proje süresince “İstanbullu’luk bilinci” oluşturulacağını belirten İstanbul Valisi Muammer Güler ise, bu çalışmanın, devletten sokaktaki adama kadar herkesin katılmasıyla gerçekleştirilebileceğini vurguladı. 

Pragram Kurul Başkanı Nuri Çolakoğlu, bu yıl sonuna kadar, içinde İstanbulun çeşitli tarihi binalarının onarılacağı, ulaşımdan, başkent seçilmesi halinde gelecek olan yüzbinlerce turisti ağırlamanın koşullarını yaratacak önerilerin de bulunduğu 50-60 projelik bir listeyi AB’ne sunacaklarını belirtti.

1985 yılından beri bir ya da birkaç Avrupa şehri Avrupa kültür başkenti seçiliyor. Seçilen şehirlerin, Avrupa kültür mozayiğini zenginliğini barındırmasına dikkat ediliyor. 1999’da AB üyesi olmayan ülkelerdeki şehirlerin de başkent olabileceğinin kabul edilmesinden sonra  İstanbulun başkent olması için çalışmalar başlatılmıştı.

Sivil toplum kuruluşları tarafından başlatılan proje bugün, Dışişleri Bakanlığı öncülüğünde, Kültür ve Turizm Bakanlığı, valilik ve büyük şehir belediyesinin desteğiyle, yerel yönetimlerin de aktif katılımıyla kapsamlı bir aşamaya ulaştı.

1985’den beri aralarında Atina, Floransa, Berlin, Amsterdam, Madrid, Kopenhag, Stockholm’unda  bulunduğu 31 kent başkent oldu.

1107550cookie-checkİstanbul, Avrupa Kültür Başkenti adayı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.