İstanbul’a kar bu akşam 23’de başlıyor

Topbaş, Afet Koordinasyon Merkezi’nde (AKOM) düzenlediği basın toplantısında, beklenen kar yağışı ve alınan önlemlere ilişkin açıklamalarda bulundu.


Kötü hava koşullarına karşı araç ve gereçlerini hazır beklettiklerini, 255 noktada 1038 aracın ve 3 bin 557 personelin göreve hazır olduğunu ifade eden Topbaş, geçen Kasım ayında denemeye sokulan ve ”Erken Uyarı Sistemi” adını verdikleri otomatik yol meteoroloji gözlem sensörlerinin asfalttaki buzlanmayı 3 saat önceden haber verdiğini dile getirdi.


Kadir Topbaş, şu anda Libadiye, Uğur Mumcu ve Kavacık’ta sensörlerden donmaya ilişkin sinyal geldiğini belirterek, araçları hemen bu bölgeye yönlendirerek buzlanmaya karşı gereken çalışmaların yapılacağını bildirdi. İstanbul’un kar yağışına ihtiyacı olduğunu ve kaos yaşanmaması için de gereken tüm hazırlıkları yaptıklarını belirten Topbaş, İstanbullular’ın da kendilerine bu konuda yardımcı olduğunu söyledi. 


Topbaş, ulaşımda toplu taşıma araçlarının sayısını artırdıklarını dile getirerek, ayrıca 149 köyde de büyük traktörlere hidrolik aparat yaparak oralara araç göndermeden köy yollarının da açılmasını sağlayacaklarını kaydetti.


Şu anda Pendik, Uğur Mumcu ve Libadiye’de kar yağışının kısmen başladığını belirten Topbaş, ”Etkili kar yağışı gece saat 23.00’de başlayacak ve gece saat 02.00’ye kadar sürecek. Kar yağışı aralıklarla yarın da devam edecek” dedi.


İSTANBUL’A YAĞMUR FİŞEĞİ ATILDI 
 
Öte yandan Topbaş, İstanbul’a yağmur artışı için ‘yağmur fişeği’ atıldığını da açıkladı.


Belediye Başkanı “Hangi salınımlar var? Elde edilen veriler laboratuvar ortamında değerlendirilerek ona göre müdahale yapılacak” dedi.


Yıllık 2,5 milyon dolara kiralanan uçağın Çarşamba gününden beri 13 uçuş yaptığını, 2 kez de yağmur arttırma çalışması gerçekleştirdiğini anlatan Topbaş, ”Buluttaki su buharının yoğunlaşmasını ve yağmur yağmasını sağlayacak 6 bin adet gümüş iyodür fişek aldık. İki uçuşta bulutlara 21 adet gümüş iyodür fişeği atıldı” dedi. Topbaş, atılan fişeklerden 6 tanesinin 75 miligram, 15 tanesinin de 150 miligram olduğunu, dolayısıyla çevre kirliliği açısından bir risk oluşturmadığını söyledi.


Uçağın 2-3 saat boyunca su havzalarında uçuş yaptığını ve ilk verilere göre yağışın 2 kat arttığının tespit edildiğini belirten Topbaş, ”Diğer bölgelerde metre kareye 1,5-2 kilogram yağış düşerken, denemenin yapıldığı bölgeye 4,5-5 kilogram yağış düştü. Yüzde 20-30 gibi bir artıştan bahsedilirken, burada ciddi bir artış görüldü” dedi.


FOTOĞRAF (Sebati Karakurt çekti): İstanbul’da kar



 

1054500cookie-checkİstanbul’a kar bu akşam 23’de başlıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.