İstanbul’da ‘insan hakları ihlal’ sergisi

Sultanahmet’teki Tarihi Darphane Binası’nda gerçekleştirilen sergide, 32 vatandaşın, gerçek insan boyutundaki fotoрraflarıyla beraber, uğradıkları ‘insan hakları ihlallerinin öyküleri’ yer aldı. 


Serginin açılışında konuşan Tarih Vakfı Yönetim Kurulu Üesi Ethem Erdem, amacı tartışma yaratmayı sağlamak olan serginin asıl kahramanlarının hikaye sahipleri olduğunu vurgulayarak, ‘Bu kişiler, Türkiye’de az görülen bir vatandaşlık cesaretiyle uğradıkları haksızlıkları gözler önüne sererek, önemli bir misyonu üstlendiler’ dedi.


32 deрişik meslek grubundan mağdurların yer aldığı sergide, gazetecileri Barış Yarkadaş temsil etti. Bir dönem ÇGD Istanbul Şube Başkanlığı da yapan Yarkadaş, medya çalışanlarının karşı karşıya kaldığı insan hakları ihlallerini, sansüre yol açan yasaları, basın üzerindeki anti-demokratik uygulamaları цrnekleriyle aktardı.


Yarkadaş, ‘Gazeteciler özellikle, 1999 yılında patlak veren siyasi-ekonomik krizin ardından, işsiz bırakıldılar. Gazetecilerin bu kadar kolay bir şekilde işsiz kalmasının önündeki en önemli etken sendikasızlaştırılmaları ve örgütsüzleştirilmeleriydi. Tabii gazetecilerin sorunları bununla bitmiyor. Özellikle 11 Eylül sürecinin ardından, düyanın her yerinde, basının haber alma ve haber yayma hakkı, çeşitli gerekçelerle engellenmek istendi. Birçok gazeteci, ABD’nin Irak’a yaptığı müdahale sırasında öldürüldü’ dedi.


Öte yandan, Gazeteci Can Dündar’ın hazırladığı ‘Önce Insan’ belgeseli ve tematik video klipler başta olmak üzere çeşitli film gösterilerinin de sunulduğu sergi, 22 Ekim Cuma gününe kadar açık kalacak.


 

676200cookie-checkİstanbul’da ‘insan hakları ihlal’ sergisi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.