İstanbul’da rant denize taştı

İstanbul’da deprem ve çevre faktörleri yok sayılarak sahil şeritlerine dolgu yapılıyor.

Kadıköy-Tuzla arasında sahil boyunca yer alan dolgu alanlarının yüzölçümünü öğrenmek isteyen CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Haluk Eyidoğan’a İBB bilgi veremedi.

Büyükşehir bu tespiti yapabilmek için mevcut imar ve kadastral paftaların güncel haritalara aktarılması gerektiğini, bu işlemi de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ücret karşılığı yaptığını belirterek yüzölçümü hesabı yapamayacaklarını açıkladı.

Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, İBB’ye yazı yazarak Anadolu yakasındaki dolgu alanlarının büyüklüğünü, üzerindeki bina sayısını, mevcut yapılar için deprem hasarına karşı bir çalışma yapılıp yapılmadığını sordu. İBB Harita Müdürlüğü tarafından Eyidoğan’a gönderilen yanıtta, güncel haritaların ücret talep edildiği için hazırlanmadığı, 1/1000 ölçekli Pendik Sahil Yolu Dolgu Alanı uygulama planı da iptal edildiği için kıyı kenar çizgisine ilişkin işlenmiş veri bulunmadığı belirtildi. Ayrıca sağlıklı bir değerlendirme için mahalli ölçüm işlemlerinin de yapılmış olması gerektiğini kaydeden yetkililer, ellerinde istenilen bilgi ve belgelerin bulunmadığını açıkladılar.

Dolgu miting alanı

İBB bilgi vermese de kentte şu an iki büyük proje deniz doldurularak yapılıyor. Bunlardan biri Yenikapı İDO İskelesi ile Kennedy Caddesi arasındaki sahil şeridi doldurularak inşa edilen “İstanbul Metropolü Miting ve Gösteri Alanı”. Proje için denize taş doldurulması işlemine başlandı. 2. etapta temeller atılacak ve asıl denizin doldurulması çalışmaları o zaman başlayacak.

Çalışmalar sona erdiğinde Yenikapı sahilinde, 518 bin metrekaresi dolgu, tamamı 715 bin metrekare büyüklüğünde bir miting, gösteri, konser alanı ve yeşil alan olacak.

101 hektarlık dolgu

Maltepe’de İBB denizi doldurarak bir festival alanı oluşturuyor. 120 hektarlık bir alanda gerçekleşecek proje için 19 hektarlık mevcut dolgu alanına 101 hektarlık ilave dolgu alanı ekleniyor. 65 milyon TL’ye mal olacak proje 2.5 km uzunluğunda olacak ve sahil yolundan denize doğru 400 metre açıkta yükselecek.

Dolgu alanlarının yüzölçümünü öğrenmek isteyen CHP Milletvekili Prof. Haluk Eyidoğan’a İBB bilgi veremedi. (ÖZLEM GÜVEMLİ / Cumhuriyet)

More Sharing ServicesPAYLAŞ|

1380570cookie-checkİstanbul’da rant denize taştı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.