“İstanbul’da yaşayanlar da duyarlı olmalı”

Prof. Dr. Karaman ‘İstanbul’un kentsel gelişim dinamikleri’ başlıklı bir söyleşide bulundu.

İngiltere Atatürkçü Düşünce Derneği’nin 20 Ocak Pazar günü saat 11-15 arası “21 Exmouth Market, Clerkenwell, London EC1R 4QD” adresindeki Sade Restaurant’ta düzenlediği söyleşiye 150’ye yakın dinleyici katıldı.

Prof. Dr. Karaman İstanbul’un tarihinin 8 bin yıl öncesine dayandığını belirterek şehrin Galata ve ve çevresinden başlayarak büyüdüğünü söyledi.

1970’lerde 1 milyon nüfuslu İstanbul’un günümüzde 12 milyona ulaşarak hızlı bir büyüme gösterdiğini vurgulayan Prof. Dr. Karaman, “Ne yazık ki bu büyüme korunması gereken sit alanlarını da baskı altında tutuyor. Planlar uygulanamıyor ve kent kendi dinamikleri içinde kontrol dışı büyümesini sürdürüyor” diye konuştu.

Prof. Dr. Karaman, İstanbul’un büyümesinin de Londra gibi yönetilebilir hale gelmesi gerektiğini belirterek, “İstanbul’un merkezi ve büyümenin kaydığı çeperleri de korunmalı. Denetimsiz ve plansız olarak süren gelişme ivedilikle önlenmeli. Bunun için de öncelikle yürütmenin uzmanları dinlemesi ve içinde yaşayan halkın da şehre sahip çıkarak duyarlılık göstermesi gerekir” dedi.

İstanbul’un sağlıklı büyümesi için çaba göstermesi beklenen içinde yaşayanların kültürel birikime sahip olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Karaman, “Ne yazık ki yöneticilerde de İstanbul’un nasıl korunacağı konusunda henüz bir kültür oluşmuş değil” diye konuştu.

Prof. Dr. Karaman, konuşma sonrasında soruları yanıtlarken de Kanal İstanbul Projesi’ni fizibil olmadığını söyledi ve İstanbul Taksim’deki Gezi Parkına yapılması planlanan Topçu Kışlası’nı da “eklektik ve tarihi değeri olmayan bir yapı” olarak değerlendirdi.

Prof. Dr. Karaman, toplu konut yapan kamu kuruluşu TOKİ’yle ilgili bir soruyu da “TOKİ’ye kamulaştırma hakkı verilerek bina yapma yetkisiyle donatılmıştır. Şehircilikte uzman görüşü alınmaksızın, doğru büyüme stratejisiyle çelişen yapılaşmalardan kaçınılmalıdır” diye yanıtladı.

846140cookie-check“İstanbul’da yaşayanlar da duyarlı olmalı”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.