İsteyenin bir yüzü kara…

Sydeney’in en büyük camisinin imamı, geçen hafta Vatandaşlık İşleri Bakanı Peter McGauran’la buluşarak Avustralya Müslüman toplum içinde dini bakımdan uzun zamandan bu yana çözülemeyen sorunların nasıl çözülebileceğini tartıştı.

Lübnan toplum liderlerinin de katıldığı toplantıda Bakan, Kanada’da uygulanan Müslümalara özgü Şeriat Mahkemesi konusundaki endişelerini dile getirdi. Bakan, İran gibi baskıcı rejimlerden kaçan bazı kadınların, dinin medeni ilişkilerden ayrılmasını istediğini söyledi.

Toplantıyı The Australian Gazetesi’ne yorumlayan bakan, Avustralya’daki Lübnan toplumu için, Lübnan Hükümeti ile Avustralya’da gerçekleşen medeni boşanmaların tanınması için bir anlaşma yapılabilceğini kaydetti.

Australia Muslim Women’s National Network Sözcüsü Jamila Hussain, boşanmanın kadınlar açısından oldukça adaletsiz işleyen bir konu olduğunu ileri sürdü. Boşanan kadının kendi toplumundan biri ile yeniden evlenebilmesi için yurt dışına gidip Şeriat Mahkemesinden karar alması gerektiğine değinen Hussain, konunun Musevi toplumunda olduğu gibi bu işlere bakan dini bir mahkeme kurularak çözülebileceğini söyledi.

Ancak Howard Hükümeti’nin İslami bakımdan boşanma işlerine bakacak ve ailevi anlaşmazlıkları Aile mahkemesi ile bitrlikte çalışarak çözecek bir dini mahkeme ya da trubinal’e sıcak bakacağına ihtimal verilmiyor.

Şeriat yasalarının hüküm sürdüğü bazı İslam ülkelerinde erkek bir tek sözle karısını boşayabiliyor ve taraflardan biri kabul etmediği takdirde konu Şeriat Mahkemesi’nde karara bağlanıyor. Bu ülkelerde medeni mahkemeler kadına boşandığına dair belge verse bile erkek dini kurallara dayanarak kadının yeniden evlenmesine engel olabiliyor.

1102690cookie-checkİsteyenin bir yüzü kara…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.