İstihbarat krizi çıktı

Türkiye ’yi sarsan yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda yeni bir kriz daha patladı. Savcılık dün İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet Arıbaş’ı, “17 Aralık soruşturmasını sızdırmak” suçlamasıyla başlatılan soruşturma kapsamında ‘şüpheli’ sıfatıyla ifadeye çağırdı. Ancak İstanbul Emniyeti, “Hangi delil ve suçlamalarla ifadeye çağrıldığı tam olarak anlaşılmadı” gerekçesiyle Arıbaş’ı ifadeye göndermedi.

Yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasını yürüten savcılar, operasyonun kilit ismi olduğu iddia edilen işadamı Rıza Sarraf hakkında çalışma yapan Mali Suçla Mücadele ekiplerini takip ettirdiği ileri sürülen İstanbul Emniyeti İstihbarat Şube Müdürü Ahmet Arıbaş’ı dosyayı sızdırmak suçlamasıyla ifadeye çağırdı. Bu çağrı yargı ile emniyet arasında krize yol açtı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü bu talebe, “Hangi talep ve iddiadan dolayı ifadeye çağırdığınızla ilgili olarak ayrıntılı yazı yazmadığınız için ifadeye gelmesini uygun bulmuyoruz” yanıtını verdi.

Savcılığın Ağrıbaş’ı ifadeye çağırmasının nedeninin ise operasyonun deşifre edilmesi olduğu savunuluyor. İddiaya göre, yolsuzluk ve rüşvet operasyonu kapsamında teknik ve fiziki takibi sürdüren mali polisi istihbarat şube tarafından izlemeye alındı. Mali şube polisleri, dinleme kayıtlarını deşifre ederken bu durumu fark etti. 11 Kasım 2013 günü Rıza Sarraf’ın evinin olduğu Kanlıca’ya giden mali polis, araştırmalarında Sarraf’ın evinin yakınında bulunan 34 ZP …. plakalı aracın İstanbul Emniyeti İstihbarat Şubesi’ne ait olduğunu belirledi. Mali şube de bu gelişme üzerine istihbarat şubeyi takibe aldı.
Soruşturma dosyasında yer alan bir diğer iddiaya göre de Sarraf, hakkında bir soruşturma yürüyüp yürümediğini Barış Güler’e sordu. Operasyonla ilgili bilgilerin sızdırıldığını düşünen savcılığın, Ağırbaş’a mali polisin bu bulgularını soracağı ileri sürülüyor.

MİT krizi de çıkmıştı

Ahmet Arıbaş, geçen yaz emniyette yaşanan kapsamlı değişimde İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Serdal Güldalı’nın yerine atanmıştı. Haziran ayında İstanbul, Ankara ve İzmir İstihbarat Şube Müdürlükleri’nde görev değişiklikleri yaşanmıştı. Emniyet istihbarattaki bu değişim o dönem ‘7 Şubat krizi’ne bağlanmıştı. 7 Şubat 2012 günü dönemin İstanbul Özel Yetkili Savcısı Sadrettin Sarıkaya MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski Müsteşar Emre Taner, eski Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş ve 2 MİT görevlisini KCK soruşturması kapsamında ifadeye çağırmış ve büyük bir kriz yaşanmıştı. Bu olayın ardından MİT’çilerin ifadelerinin alınabilmesini Başbakan’ın iznine bağlayan yasal değişiklik yapılmıştı. Arıbaş, işte bu tartışmaların ardından emniyette yaşanan ilk büyük değişimde göreve atanmıştı.

Ankara Emniyeti’nde iki isim değişti

Ankara Emniyet Müdür-lüğü’nde de dün iki müdür yardımcısının görev yeri değiştirildi. Toplum Destekli Polislik Şubesi’nden sorumlu Müdür Yardımcısı İsmail Öztürk ile Muhabere Elektronik Şube Müdürlüğü’nden sorumlu Müdür Yardımcısı Lokman Kırcılı, görevlerinden alınıp Polis Akademisi’ne tayin edildiler. Yerlerine Polis Akademisi’nde görevli Bülent Kantar ile Cem Akgün getirildi. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nden sorumlu olan İsmail Öztürk ile Terörle Mücadele Şubesi’nden sorumlu olan Lokman Kırcılı, bir hafta önce bu görevlerinden alınmıştı.

1405080cookie-checkİstihbarat krizi çıktı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.