İstihdam da daralma ve işsizlik

Bu rakkamlara, İş-Kur’dan ümidi olmayan ya da ümidini kesenlerin sayısı, yani iş aramak için başvuruda bile bulunmayanların sayısı dahil değildir.

Bahar ile birlikte, istihdam da yeni daralmalar sonucu, işsizlik oranının daha artacağını söyleyebiliriz.

Özellikle turizm işkolunda, yoğun bir işşsizlik yaşayacağız. İstihdamda meydana gelen daralma sonucu, önümüzdeki aylarda artması beklenen işe alınmalar, beklenen düzey de yeni istihdamlar gerçekleşmeyeceğinden, bu sektörde kriz de, kaçınılmaz olarak kapıda beklemektedr.

Güneydoğu da Suriye sınırın da, Rus uçağının düşürülmesi ile başlayan kriz, artan terör olayları ile geçen yılın gerisinde bir yaz yaşanacağı görülmektedir.

İstanbul’da ki otellerin doluluk oranlarının, geçen yılın aynı dönemlerine ilişkin bir karşılaştırılmasının yapıldığında, bu durum şimdiden açıklıkla görülecektir.

Asıl sorun sahiller de yaşanacaktır. Rus turistlerin Türkiye’ye gitmemelerinin bir devlet politikası olarak uygulamaya sokulması ile bu kararın sonuçları, açık olarak görülmeğe başlanmıştır. Gelişlerin azalması, rezervasyonların iptali, yeni turların düzenlenmemesi, Rus turistlere yönelik hizmet veren, özellikle otelleri zor duruma sokmuştur.

Bazı Batı ülkeleri açıkça belirtmese de, Avrupa’dan yapılan iptaller ve yeni rezervasyonların da azaldığı, bir başka gerçekliktir. İngiltere, Almanya, Fransa ve Baltık ülkelerinden gelecek turist sayısında da, azalma kaçınılmaz olarak yaşanacaktır.

Sahil şeridinde mart ayı ile birlikte yaza hazırlık için, istihdam edilme çalışmaları başlar ve nisan ile birlikte, tesisler çoğunlukla hizmet vermeğe başlarlardı.

Sahil şeridinde yapacağınız kısa bir gezinti sonrasında karşılaşacağınız manzara, turistlere yönelik hizmet veren otellerin kapısının büyük oranda daha kapalı olduğudur. Kapı da işçi alınacaktır ilanlarını pek göremezsiniz.

Yaz sezonu olarak, sahil şeridinde ki otellerde altı ay ve daha fazla çalışma olanağı bulanların çoğunluğu, bu yazı işsiz geçirme durumunda olacaklardır. İstihdam daralması sonucu, bu iş gücünü başka sektörlere yöneltme konusunda da, hala bir hareketlilik görülmemektedir.

Arap turist beklentisi de, bu krizi aşacak bir çözüm değildir. Arap turistlerin yöneldiği yerlerde, batılı turistlerinde çekildiği gerçeğini, gözardı edemeyiz.

Sahil şeridinde, satılk otel levhalarını görmeye başladık. Sezondan umutlu olanların, sezon başında alacakları risklerin artması sonucu, ödemelerde düşülecek sıkıntı, buralarda da kapanmaya, daha ileri giderek satışa doğru, bir yaz yaşamaya da hazır olalım.

Bu kurumların bahar ile birlikte, yerli turistlere yönelik program gerçekleştirmeğe yönelmeleri de, bir çözüm gibi görülmekteyse de, yabancı turistlerin çekilmesinde ki kayıplar, krizin aşılmasını geçekleştiremiyebilir.

Bu durum, şüphesiz sadece sahil şeridinde ki otellerle ile ilgili, o çevrede kalacak bir durum değildir. Turizm organizasyonu yapan şirketlerde de, yaz ayları ile birlikte, yeni istihdam bir yana, işçi çıkartılması sonucunu, yani istihdam daralmasını göreceğiz.

Bu durum işyerleri çevresinde ki küçük işletmeleri, esnafı, tarım sektörünü, hediyelk eşya satışlarını de etkileme durumundadır.

Sözün özeti, yaz ayları ile birikte isşizlik sorunu, bu istihdam daralası sonucu daha da artacaktır.

Burada sadece turizm işkolu odaklı işyerlerinde ki durumu sergilemekle yetindik.

Gelişmeler, açık olarak bu günden görülmekle birlikte, turizm konusunda, Bakanlık dahil, diğer kamu kurumlarında bir hareketlilik ve soruna yönelik çözüm arayışlarına yönelinmemesi de, işin diğer acı bir yönünü göstermektedir.

Son altı ay içinde, Ankara’da ki çok kritik yerlerde, üç kez gerçekleşen canlı bomba eylemleri sonucu, bir çok yurttaşımızı yitirdiğimiz gerçeği, ne yazık ki güven ortamının sağlanamamış olduğunu göstermektedir. Dünyanın gözü, bu olaylara odaklandığından, bu gidişle Türkiye’yi bir terör ortamı olarak algılama yaygınlaşmaya ve yerleşmeye başlayacaktır. Bu durum da, insanları Türkiye’ye yönelten isteklerini, yeniden gözden geçirmeye yöneltecek ve gelişmeler göre de, tatil için başka ülkelere yönelme başlayacaktır.

Bu akım da, geçici bir süreç için olmayacaktır. Ancak, bunun farkında olma konusunda yetkililer, büyük bir aymazlık içindedirler.

Eğlence, rahat bir tatil ve gezme, alkol kullanımına getirilen resmi ve açık belirtilmeyen kısıtlamalar da, giderek bu sektörün çekiciliğini azaltmakdır. Batı da, bu konu da yeni değer yargılarının oluşması, daha sonraki yılları da olumsuz olarak etkilemeğe devam edecektir.

Turizm işkolunda çanlar çalmaktadır ama duyan pek olmamaktadır.

Burada istihdam edilen işgücünü, başka işkollarına yöneltme konusunda acilen, bölgesel planlamalara gidilmesi zorunluluk olarak gözükmektedir.

Ancak bu konuda da bir gelişme, ne yazık ki görülmemektedir.

Yaz başından itibaren, turizm işkolunda ki bu istihdam daralması, doğal olarak, diğer işkollarını da olumsuz olarak etkileyecektir.

Ne yazık ki, görülen bu gelişmenin olumsuz sonuçlarını gidermeğe yönelik ve yeni istihdam alanlarına yöneltme konusunda, büyük bir aymazlık içinde bulunulmaktadır.

Bir kaç ay içinde, bu olumsuz gelişmeler, yani terör eylemleri sonucu kitlesel ölümlerin gerçekleşmesi önlenemezse, işsizler ordusunun daha da artacağını şimdiden belirtebiliriz.

___________________

Ankara. 15 Mart 2016. Salı. [email protected]

1580910cookie-checkİstihdam da daralma ve işsizlik

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.