Straw: Şam için gösteri zamanı

Şam yönetiminin Lübnan’ı yıllarca kendi mülki gibi yönetmeye çalıştığını savunan Straw, Suriye’nin şimdi on yıllardır süren uygulamaları nedeniyle hakettiği bir baskı altında olduğunu belirtti.


Lübnan’ın başkenti Beyrut’a giden İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, ülkeye varışından önce komşu Suriye’ye sert eleştiriler yöneltti.


Uçakta BBC’nin sorularını yanıtlayan Straw, ”Suriye için gösteri zamanının geldiğini” söyledi. Straw ziyaretinin Lübnan’ın bir ciddi bir yol ayrımında bulunduğu döneme denk geldiğini söyledi.


İngiliz dışişleri bakanı, eğer Lübnan ya da çevresindeki komşuları yanlış kararlar alırsa, ülkenin geleceğinin de karanlık olacağı uyarısında bulundu.


Suriye’nin, baskı altında olduğunu ve bu baskıyı ”hakettiğini” savunan Straw, Şam’ın Lübnan’ı yıllarca kendi mülkü gibi yönetmeye çalıştığını ve Birleşmiş Milletler’in Lübnan’daki suikastlarla ilgili soruşturma ekibiyle yeterli işbirliği yapmadığını söyledi.


Suriye yönetimi, ülkede geçen yıl işlenen suikastlara karıştığı iddialarını ısrarla reddediyor.


Birleşmiş Milletler’in soruşturma ekibi, pazartesi günü, Paris’te sürgünde bulunan eski Suriye yöneticisi Abdulhalim Haddam’ın Şam yönetiminin olaylarda suç ortağı olduğuna ilişkin iddialarının ardından, Suriye lideri Beşar Esad’ın ifadesini almak istediğini açıklamıştı.


Abdülhalim Haddam, bir dönem Beşar Esad’ın sağ koluydu


İngiltere Dışişleri Bakanı ”Refik Hariri ve diğer suikastlarda Şam’ın üst düzeyde bir suç ortaklığı olabilir. Eski devlet başkanı yardımcısının iddiaları gerçekten de çok ciddi” dedi.


Suriye rejimi ve liderinin ”gösteri zamanı”nın geldiğini savunan Straw, İngiltere’nin Şam’a yönelik tutumu konusunda, hükümetinin Suriye hükümetinin çökeceğini farzetmediğini, bu yönde de teşvik edici bir tutum sergilemediğini söyledi.


Straw Şam’ın içinden zayıfladığını ve geleceğinin de kendi ellerinde olduğunu vurguladı. (BBC Turkish)

786730cookie-checkStraw: Şam için gösteri zamanı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.