Straw ifade vermeyi reddetti

Straw, gönderdiği mektupta, ‘ABD ile İngiltere arasındaki güçlü ilişkilere her zaman değer verdiğini, ancak El Megrahi’nin serbest bırakılmasının İskoçya’nın verdiği bir karar olduğunu’ bildirdi. Straw ayrıca, İskoçya’nın verdiği kararın kendisiyle ilgili olmadığını, bu konuda hiçbir belgenin kendisinin önüne gelmediğini vurguladı.

Bazı Amerikalı senatörler, İngiliz petrol şirketi BP’nin, Libya’daki çıkarları nedeniyle El Megrahi’nin geçen yıl serbest bırakılması için lobi veya baskı yapmış olabileceğini savunuyor, komite ise bu iddiaları soruşturuyor.

Bu çerçevede ABD senatosu, eski Adalet Bakanı Straw’un yanı sıra dönemin İskoçya Bakanı Kenny MacAskill ve BP’nin Genel Müdürü Tony Hayward’ı da ifade vermeye çağırdı. Straw ve MacAskill bu çağrıyı reddederken, Hayward’ın konuyu değerlendirdiği bildirildi.
İskoçya hükümetinin Başbakanı Alex Salmond, bu hafta ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı John Kerry’e bir mektup göndermiş ve El Megrahi’nin serbest bırakılması kararıyla petrol şirketi BP’nin Libya’yla anlaşma imzalaması arasında bağlantı bulunduğu yönündeki suçlamaları reddetmişti.

CAMERON YANLIŞ BULDU

Konu, İngiltere Başbakanı David Cameron’ın ABD’ye bu hafta yaptığı resmi ziyarette de gündeme gelmişti. Cameron ‘tümüyle yanlış’ olduğunu söylediği El Megrahi’nin serbest bırakılmasına yönelik kararda suçun BP’de olmadığını savunmuştu.

21 Aralık 1988’de, Londra-New York seferini yapan Pan Amerikan havayollarına ait yolcu uçağı, 10 bin metre irtifada infilak etmiş, uçak İskoçya’nın Lockerbie kasabasının üzerine düşmüş ve faciada 270 kişi ölmüştü.

Libyalı Abdülbasit El Megrahi olayın ardından açılan davada suçlu bulunmuş ve İskoçya’da ömür boyu hapse mahkum edilmişti. Ancak El Megrahi, kanser hastalığından dolayı 3 ay ömrü kaldığı gerekçesiyle geçen yıl İskoçya tarafından serbest bırakılmış ve Libya’ya gönderilmişti. Halen hayatta olan El Megrahi’nin sağlık durumunun iyi olduğu ve son yapılan kontrollerde doktorların, El Megrahi’nin 10 yıl daha yaşayabileceğini söylediği uluslararası basına yansımıştı.

832760cookie-checkStraw ifade vermeyi reddetti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.