Straw, Kıbrıslı Rumları kızdırdı

Straw, Salı günkü konuşmasında Tasos Papadopulos yönetiminin uzlaşmaz bir tavır sergileyerek Kıbrıslı Türkleri marjinalleştirdiğini söylemiş ve “Kıbrıs’ın AB üyeliği şimdiki haliyle gündeme gelseydi, ne biz ne de başka bir Avrupa ülkesi, bölünmüş bir adanın üyeliğine izin verirdi” demişti.


Straw’a verilecek yanıt için Dışişleri Bakanlığı’nda bir toplantı düzenlenirken, Kıbrıs Dışişleri Bakanı Yorgo Yakovu, “Straw’un açıklamaları kabul edilemez. Açıklamaları İngiliz hükümeti nezdinde protesto edeceğiz” dedi.


Yakovu, “Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği içinde haklarımızı savunacağız” diye konuştu.


İngiltere Dışişleri Bakanı’nın 25 Ocak’ta Kuzey’e geçerek Kıbrıslı Türklerin Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’la makamında görüşmesi Rum kesiminde büyük tepkiye neden olmuş, Rum yetkililer, bu ziyaretin İngiltere-Kıbrıs ilişkilerini “zehirlediğini” söylemişti.


Cumhurbaşkanı Tasos Papadopulos, Kıbrıs ziyareti sırasında Rumların protesto gösterilerine hedef olan Straw’la görüşmeyi reddetmişti.


Hükümet Sözcüsü Yorgo Lillikas, Türkiye ve Yunanistan’la birlikte Kıbrıs’ın üç garantöründen biri olan İngiltere’nin artık Kıbrıs’ta tarafsız bir arabulucu olamaycağını savundu.


Lillikas, “Straw haksız açıklamalar yaparak çatışma iklimi yaratmaya çalışıyor. İngiltere artık bizim gözümüzde güvenilirliğini yitirmiştir” dedi.


Kıbrıslı Rumlar, İngiltere’yi Türk yanlısı bir politika izlemekle suçluyor. Hükümet ayrıca Londra’nın Nisan 2004’teki referandumda Ada’nın yeniden birleştirilmesini öngören planı reddeden Rumları cezalandırmaya çalıştığını öne sürüyor.


Söz konusu çözüm planına Kıbrıslı Türkler evet demişti.


İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, Avam Kamarası’ndaki konuşmasında ayrıca, Kıbrıslı Rumların Ada’da kendilerinin istediği gibi bir çözüme ulaşılması için AB üyeliğini kullandıklarını söylemişti.


Kıbrıs 1 Mayıs 2004’te AB üyeliğine alındı. AB müktesebatı, Ada’nın kuzeyinde uygulanmıyor.


Bu tarihten beri Türkler ve Rumlar arasındaki müzakereler askıya alınmış durumda. (BBC)


İLGİLİ KÖŞE:
Ata Atun / ngiltere’den Papadopulos’a şamar
Faruk Eskioğlu / Straw’un asıl niyeti



 

787970cookie-checkStraw, Kıbrıslı Rumları kızdırdı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.