Straw: Nükleer enerji İran’ın hakkı

Straw, BBC Farsça Bölümü’ne verdiği mülakatta elektrik üretme amaçlı nükleer teknolojinin İran’ın hakkı olduğunu ve bu hakkı elinden almaya çalışmadıklarını söyledi.


Straw, “Eğer İran nükleer faaliyetlerinin barışçı olduğu konusunda somut güvenceler verebilirse, uluslararası toplum da 5-10 yıl içinde uranyum zenginleştirmesini kabul edebilir” diye konuştu.


İngiliz bakan, Mahmud Ahmedinecad yönetimini de nükleer krizi ‘iyi yönetememekle’ suçladı.


“İran rejiminin bazı unsurları çok yanlış bir propaganda yürütüyor” diyen Straw, sözlerine şöyle devam etti:


“Bizim, Avrupa Birliği’nin üç büyük ülkesinin, İran’ın sivil bir nükleer güç olmasını önlemeye çalıştığımızı söylüyorlar. Bu tamamen yanlış. Sivil bir nükleer programa sahip olmak, İran’ın hakkı. Bu hep de böyleydi. Burada sorun İran’ın nükleer programı değil, davranışı. Ki bu davranış da İran’ın nükleer bomba yapımı çin gizli bir programı olduğu yönünde şüpheleri arttırıyor. 20 yıllık bir gizlilikten bahsediyoruz burada. İran’ın plutonyum ve polonyum üzerinde çalıştığı, bilinen nükleer santrallerinin ihtiyacından fazla yakıt üretmeye çalıştığı bir gerçek.”


“İSRAİL’E DE BASKI VAR”


İran halkının büyük çoğunluğunun bu konuda hükümetlerini desteklediğinin, İsrail’in nükleer güç olmasına izin veren Batı’yı çifte standartla suçladığının anımsatılması üzerine Straw, çifte standart uygulamadıklarını söyledi.


İran halkının geçmişte İngiltere ve diğer büyük güçler tarafından küçük düşürüldüğünün farkında olduğunu söyleyen Straw, “İranlıların niçin çifte standarttan yakındıklarını da biliyorum. Fakat şunu söylememe izin verin: İsrail, İran’ı tehdit etmiyor” dedi.


“Peki İsrail gerçekten İran’ı her gün tehdit etmiyor mu? İran’a karşı askeri operasyon düzenleyeceğiz demiyorlar mı?” sorusunu da Jack Straw, “İsrail hiçbir zaman ‘İran’ın haritadan silinmesini istiyoruz’ demedi” diyerek şöyle yanıtladı:


“İsrailliler, İran-Irak savaşında yaşamların yitiren İranlıların aslında ölmediklerini, bunun bir rivayet olduğunu da söylemedi. Ancak üzülerek söylüyorum ki İran Cumhurbaşkanı, İsrail’in haritadan silinmesi gerektiğini belirtti. Hitler’in iktidarında altı milyon Yahudinin yaşamlarını yitirmelerinin, sorgulanabileceğini söyledi. Bu nedenle İran’ın İsrail’i tehdit ettiğini anlamalısınız.”


Straw, Orta Doğu’nun tümünün nükleer silahlardan arındırılması için İsrail’e baskı yaptıklarını da söyledi.


İngiltere Dışişleri Bakanı, çağrılarına yanıt vermemeyi sürdürürse İran’a gelecekte yaptırım uygulanabileceğini, ancak askeri müdahalenin gündemde olmadığını kaydetti. (BBC)



 

787830cookie-checkStraw: Nükleer enerji İran’ın hakkı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.