Straw’dan Irak’a ‘manipule’ ziyareti

Straw, Iraklı siyasi liderlere, 15 Aralık seçimlerinin ardından kurulacak yeni hükümetin tek bir grubun hakimiyetinde değil, bir ulusal birlik hükümeti olması gerektiğini mesajını iletti.


Straw, Devlet Başkanı Celal Talabani ile görüşmesinden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, seçim sonuçlarının, Irak halkının, toplumun farklı unsurlarını bir araya getirecek geniş tabanlı bir ulusal birlik hükümeti istediğini ortaya koyduğunu kaydetti.


“Uluslararası toplum, özellikle de Irak’ın özgürleştirilmesinde rol oynayan bizler, refah içinde, istikrarlı ve demokratik bir Irak’tan yanayız” diyen Straw, seçim sonuçlarının Iraklıların hiçbir parti, etnik ya da dini grubun hakimiyetinde olmayan bir hükümet istediğini gösterdiğini söyledi.


İngiltere Dışişleri Bakanı’nın dün gece Irak’a gelişinden önce ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Zalmay Halilzad, Iraklı liderlerin, polis ve ordunun dini partilerin elinde olmadığı bir ulusal birlik hükümeti kurmaması durumunda, ABD’nin desteğini yitirebileceği yönünde açıklama yapmıştı.


ABD’nin açıklamasından sonra Straw’un ziyareti de, Irak’ta seçimlerin ardından Şii, Sünni ve Kürt grupların hükümet kurmaya ilişkin görüşmelerinin gidişatına ilişkin uluslararası kaygıların bir işareti olarak yorumlanıyor. Irak’ta bu ay başlayan hükümet kurma çalışmalarında, gruplar arasındaki derin ayrılıklar nedeniyle güçlük yaşandığı belirtiliyor.
ABD, İngiltere ve diğer koalisyon üyeleri, Irak’ta direnişin sona ermesi ve güvenliğin sağlanması açısından bir ulusal birlik hükümetinin oluşturulmasını çok önemli olarak görüyor.


Irak’ta genel seçimlerin sonuçları yaklaşık iki hafta önce açıklanırken, Mayıs ayı ortasına kadar yeni hükümetin kurulması gerekiyor. 4 yıllığına görev yapacak 275 sandalyeli parlamentoda, halen yönetimde bulunan Şii ittifakı, sandalyelerin çoğunluğuna yakınını kazanmıştı.


Birleşik Irak İttifakı adıyla seçimlere katılan Şii koalisyonu seçimlerde 130 milletvekili çıkardı. Sünniler, iki Sünni blokun 55 milletvekili çıkarmasıyla önceki parlamentoya göre temsil güçlerini artırırken, Kürt koalisyonu 53 milletvekiliyle meclise girdi.


FOTOĞRAF: Talabani ve Straw

788340cookie-checkStraw’dan Irak’a ‘manipule’ ziyareti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.