Su Forumu’nda acil önlem çağrısı

23 bin 273 kişinin katıldığı forum, 3 cumhurbaşkanı, 3 kraliyet ailesi mensubu, 5 başbakan, 90 bakan, 63 belediye başkanı ve 148 parlamenteri de bir araya getirdi.

Devlet ve hükümet başkanları Dünya Su Forumu kapsamında düzenlenen zirvede bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başkanlığında Çırağan Sarayı’nda gerçekleştirilen zirvenin sonunda yayımlanan çağrı metninde,  liderler, suyun toplumların ve ülkelerin yaşamlarındaki önemine dikkat çekerek, dünyaya su kaynaklarının yönetimi konusunda acil önlemler alınması çağrısında bulundular.

Çağrı metninde, katılımcı ülkelerin “dayanışma, güvenlik, uyum ve sınır aşan sular konusunda komşular arasında yararlı diyalog ve işbirliği” konularında siyasal irade gösterecekleri belirtildi.

Bu arada diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, çağrı metninde sınır aşan sulara ilişkin yapılan atıf, Irak tarafının isteği üzerine kondu.  Diplomatik kaynaklar, çağrı metninin Türkiye’yi tatmin ettiğini belirterek, suyun Türkiye için bir ihtilaf konusu değil, işbirliği konusu olduğunu ve komşu ülkelerle bu konuda türlü düzeylerde toplantılar yapılmakta olduğunu kaydettiler.

Zirve sonunda yayımlanan bu çağrı metninin, gerek G-8 ülkelerine, gerekse hala bir su konvansiyonu bulunmayan BM’ye gönderileceği de ifade edilerek, bu metnin daha kapsamlı uluslararası belgeler için bir temel oluşturacağı belirtiliyor.

ARTIK HERKES ÇEVRECİ OLMAK ZORUNDA

İSTANBUL – Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, artık herkesin çevreci olmak zorunda olduğunu belirterek, ”Bu Türkiye’nin, dünyanın geleceği için bir mecburiyettir” diye konuştu.
Abdullah Gül, 5. Dünya Su Forumu çerçevesinde Çırağan Sarayı’nda düzenlediği basın toplantısında, forumun, uluslararası düzeyde en kapsamlı düzeyde toplantı olduğunu anımsatarak, böyle bir toplantıya evsahipliği yapmaktan kıvanç duyduklarını söyledi.
Gül, zirve sonunda tüm dünyaya bir çağrı yapıldığını da ifade ederek, bu çağrıda, suyla ilgili temel ilkeler, temel siyasal iradeler ve suyun geleceğiyle ilgili dünyanın dikkatini çekecek ve su yüzünden ortaya çıkacak büyük sorunların şimdiden bilinmesiyle ilgili bilinci artıracak ifadelerin yer aldığını kaydetti.

”5. Dünya Su Forumu’nun önümüzdeki yıllarda gerek dünya için, gerekse Türkiye için önemli bir dönüm noktası, farklılıklarımızı birleştiren ve buluşturan bir toplantı olarak hatırlanacağı kanaatindeyim” diyen Gül, suyun, birçok yerde kavga ve sorunların kaynağı olabildiğini kaydetti.

Gül, bu nedenle, suyun yararlarının konuşulmasının da önemli olduğuna dikkati çekerek, ”Sudan dolayı kavga değil, sudan dolayı işbirliği ve ortak çalışma noktaları üzerinde durduk. Çünkü çatışmaların sonu gelmemektedir. Konuşarak, diyalogla ve işbirliğiyle su konusunda insanlığa nasıl daha yararlı olunur diye düşündük” diye konuştu.

Gül, ”Artık herkes çevreci olmak zorundadır. Bu bir mecburiyettir, çocuklarımız için, torunlarımız için, Türkiye’nin, dünyanın geleceği için bir mecburiyettir. Onun için bu bilincin uyanması, bu bilincin bütün nesillere yayılması dünyanın geleceği açısından çok önemli bir olaydır” diye konuştu.

”Sınır aşan sular konusunda Türkiye, Irak ve Suriye arasında ne gibi gelişmeler olacağına” yönelik soru üzerine Gül, ”Bütün bunlar olumlu olacaktır” yanıtını verdi.

”Türkiye’de, susuzluğa karşı alınan önlemlerin yeterli olup olmadığına” ilişkin bir soru üzerine de Gül, dünyada su konusunda kaygısı bulunmayan çok az ülke olduğunu belirterek, Türkiye’nin de bu konuyla ilgili çok erken başlayan bir önlem anlayışı taşıdığını söyledi.

1191380cookie-checkSu Forumu’nda acil önlem çağrısı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.