Sudan’ın Darfur bölgesinde durum kötü

Annan, Güvenlik Konseyi’ne gönderdiği raporda, bölgede etnik çatışmaların arttığını, Çad’dan ülkeye geçen unsurların bölgeyi istikrarsızlaştırdığını ve bölgede haydutluk faaliyetlerinin sürdüğünü kaydetti.

Raporda verilen bilgilere göre, Güvenlik Konseyi bir yıldan fazla bir süredir bölgede şiddeti sona erdirmeye çalışırken, Sudan hükümetinin silahlandırdığı ileri sürülen Cancavid milislerinin silahsızlandırılması, bölgedeki çatışma ve katliamların sorumlularının yargılanması ve soruna bir siyasal çözüm bulunması için de çaba harcıyor.

Buna rağmen BM Genel Sekreteri Annan’ın geçen yıl Ağustos ayında verdiği ilk rapordan bu yana Sudan hükümetinin, bölgede adaleti tesis amacıyla önemli bir adım atmadığı, hatta saldırıları kışkırtan ya da gerçekleştiren Cancavid milis liderlerinden hiçbirinin kimliğini tespit edemediği belirtiliyor. Annan’ın raporunda, Güney Darfur’un bugüne kadarki en yoğun şiddet olaylarını geçtiğimiz ay yaşadığı ifade ediliyor.

Bölgedeki krizin sona erdirilmesi için Sudan hükümetini bir kez daha kararlı adımlar atmaya çağıran Annan, BM liderliğindeki insani yardım faaliyetleri sayesinde sayısız insanın hayatının kurtarılmasına rağmen şiddete ve insan hakkı ihlallerine en fazla maruz kalanların korku ve dehşet içinde yaşamaya devam ettiklerini belirtti.

Güvenlik Konseyi’nin de defalarca belirttiği gibi sadece bir siyasi çözümün şiddeti sona erdirebileceğini tekrarlayan Annan, ancak  bu sayede yerlerinden edilmiş 2 milyon civarındaki insanın evlerine dönebileceğine dikkat çekiyor.

1121220cookie-checkSudan’ın Darfur bölgesinde durum kötü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.