Suikastın belgesi antikacıdan çıktı

Akşam gazetesinden Dilek Gedik’in haberine göre, CHP eski Kırklareli Milletvekili Mehmet Siyam Kesimoğlu’nun bulduğu ıslak imzalı orijinal belge, 1948’deki cinayetten 2 yıl sonra kaleme alınmış. Üst çavuş imzalı ve cinayetin nasıl işlendiği yazılı.

‘Ali Ertekin’ adlı kaçakçı tarafından işlendiği öne sürülen cinayetle ilgili yıllarca çok şey yazıldı. Suçu üstlenen Ertekin, bir süre cezaevinde yattıktan sonra DP iktidarı döneminde çıkarılan afla salıverildi. Serbest kaldıktan sonra o da karanlık bir cinayete kurban gitti. Kesimoğlu’nun, bir antikacıdan aldığı 60 yıllık klasörden çıkan suikasta ilişkin belge, Üsküp Jandarma Karakolu Üst Çavuşu Mevlüt Afacan imzalı. 29 Nisan 1950 tarihli pelur kağıda yazılmış.

Resmi yazıda geçen ifade şöyle: ‘Komşu bucak ve karakollar bölgesinde vuku bulan hudut vakaları, ilticalar ve Bulgaristan’a geçmek üzere yola çıkan Sebahattin Ali’ye kılavuzluk eden Ali Ertekin’in, Sebahattin Ali’yi Sazara Köyü hududu içinde öldürmesi üzerine sırf hudut vakalarını önlemek maksadiyle 22 Nisan 1949 tarihinde bucağa bağlı olan Sazara köyünde bir asayiş karakolu açılmıştır.’ Eski vekil, bir kopyayı Ali’nin kızı Filiz Ali’ye teslim edecek. Kesimoğlu, devlet kayıtlarında başka tutanaklar da olabileceğini düşünüyor.

1907 doğumlu Sabahattin Ali, Almanya’da eğitim gördükten sonra ülkeye döndü. ‘Yıkıcı propaganda’, ‘Mustafa Kemal’e eleştri’, suçlamaları onu dönem dönem demir parmaklıklar ardına gönderdi. Sürekli izlenmekten bıktığını söylüyordu. 1948’de yurtdışına kaçmak için anlaştığı kılavuz Ali Ertekin tarafından öldürüldüğü iddia edildi. ‘Kuyucaklı Yusuf’, ‘Kürk Mantolu Madonna’ ünlü romanları arasında. ‘Aldırma Gönül, Dağlar, Leylim Ley’ gibi şiirleri bestelendi.

VATANDAŞ ‘AHLAKSIZ’ DİYE FİŞLENMİŞ

‘Vazife gördüğüm jandarma karakoluna ait ihsai bilgiler’ adını taşıyan klasörde, o dönem devlet tarafından fişlenen yüzlerce insanın adı mevcut. Notları tutan askerin bölgeye ilişkin haritaları ve insanların siyasi yapılarına ilişkin analizleri de dosyada. O bölgedeki vatandaşların karşısına siyasi ve ‘ahlaki’ bazı notlar eklenmiş.

ŞOKE OLDUM AYDINLATABİLİR

KESİMOĞLU, belgeyi anlattı: Klasörü antikacı arkadaşımdan Kırklareli’yi ilgilendiren belgeler içerdiği için satın aldım. Evrakları incelerken o ibareyi görünce şoke oldum. Ali’nin ölümüne ışık tutabileceğini gördüm. Devrimci olarak Ali’yi severim. Belki karanlık noktaları aydınlatacak yeni belgelerin habercisi. Kızıyla temasa geçtim, çok heyecanlandı. Cinayetin nasıl gerçekleştiğine ilişkin ilk ciddi belge.

FOTOĞRAF: Cumhuriyet’in ilk faili meçhul aydın cinayetinin kurbanı şair-yazar Sabahattin Ali’nin ölümüne ışık tutacak belge.

1270260cookie-checkSuikastın belgesi antikacıdan çıktı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.