Sultan kızına dört gün dört gece düğün

Yogyakarta Sultanı Hamengkubuwono X’un 4. ve en küçük kızı geçen pazar başlayan ve çarşamba biten dört günlük şatafatlı bir düğünle dünya evine girdi. Düğün tamamen Java saray gelenekleri ve kültürüne uygun olarak yapılması açısından tarihi bir önem taşıyordu.

Düğünün ilk günü kızkardeşler arasında bir tören ile başladı. Zira evlenecek olan en küçük kız kendisinden yaşca büyük bir kızkardeşinden önce davrandığı için töreye göre bekâr abladan izin alınmalıydı. Bekâr ablaya, daha önce hazırlanan hediyeler verilerek izin koparıldı da düğüne geçilebildi. Aslında evlenmek üzere olan küçük kız Amerika’da okurken tanıştığı müstekbel kocası ile, ablası belki bir koca bulur umuduyla nişanlılık süresini uzatmış, 5. yılın sonun da beklemekten umutları kesilince düğün tarihini belirlemek kaçınılmaz olmuştu, anlaşılan damat adayı artık beklemek istemiyordu. Ablaya düşen genç çifte mutluluk dilemek oldu.

Gelenek olduğu üzere; damada, saray ve saray kültürünün tanıtılması nyantri ile başlayan resmi düğün töreninin 2. günün de gelin ve damat sarayın bahcesinde bulunan yedi ayrı çeşmeden akan su ile banyo yaptılar. Bu banyo töreni kutsal evlilikten önce evlenecek çifti sembolik olarak arındırmak anlamını taşıyor ve siraman olarak adlandırılıyor.

Sireman töreni boyunca gelin ve damat sarayın iki ayrı salonun da tutuluyorlar. Bu törenden sonra Sultan kızına evlilik konusunda kararlı olup olmadığını soruyor. Cevaptan sonra yeni bir tören olan midodareni başlıyor ki bu gelinin kendini ruhsal olarak evliliğe hazırladığı süreç.
Düğünün ikinci gününde ayrıca gelin ve damada sarayın bahçesinde bulunan camide ijab qabul denilen islami dini tören yapılıp nikaları kıyıldı. Dualarla tamamlanan dini nikâhın tamamlanmasını müteakip damat dizleri üzerine çökerek sultandan hayır duasını istedi. Bu bölüm bittikten sonra gelin ve damat yine iki ayrı salona, karşılaşma törenine panggih hazırlanmak üzere gönderildi.

Panggigh töreni normalde çiftin evlendikten sonra karşılaştıkları ilk an’dır. Tarihçilerin ifade ettiğine göre eskiden bu âna kadar gelin ve damat hiç karşılaşmazlarmış. Saraydaki düğün bu bölüm itibari ile geleneklerin azıcık dışına çıkmış. Zira gelin ve başkan yardımcısının basın ve halkla ilişkiler müdürü olan damadın uzatmalı bir beraberlikleri varmış.

Yine de bu tören gelinin, evliliğe rızasını almak icin yerine getirilen sembolik bir prosedür olması açısından önemli imiş.

Düğünde bir sonra ki aşama olan karşılaşma panggih; geleneksel soytarı kıyafetleri giyinmiş olan sarayın hizmetçileri tarafından yapılan dans gösterileri ile başlar. Bu dansının anlamı gelin ve damadın tehlikelerden korunmasıdır.

Dans gösterisinden sonra baska bir tören olan balan-balanga geçirilir ki burada yeni evli çift birbirine betel yaprakları atar. Damat dört yaprak atarken gelin üç, toplam yedi yaprak atılır.

Yedi Java kültüründe Allah’tan gelen yardımı ifade eder.

Düğünde bir sonra gelen aşama; yumurta kırma törenidir mecah tigan. Damat yumurtaların üzerine basarak kırar. Bu sembolik davranış, yeni evli çiftin yeni bir dünyaya girmekte olduğunun ifadesidir. Gelin kocasına olan sadakâtını göstermek için damadın yumurtaya bulaşmış ayaklarını yıkar. Daha sonra damadın geline olan saygısını gösterdiği, gelini kucağına alıp taşıdığı pondhongan töreni gelir.

Düğünün dördüncü ve son gününde gelin ve damat giydikleri yeşil düğün kostümleri içinde ve 12 atın çektiği at arabası ile saraydan resepsiyon yapılacak olan alana geçit töreni eşliğinde gittiler. Yol boyunca binlerce Yogyakartalı bu nâdir anı görebilmek ve görüntüleyebilmek için yollara döküldü. Zira evlenen aynı zamanda Yogyakarta Valisi olan Sultanın dört kızından en küçük olanıydı.

Küçük çocuklarını omuzlarında taşıyarak törene katılanlar, yol üzerindeki okullardan dersini asan öğrenciler ve hatta işten kaçıp bu töreni görmeye geldiklerini itiraf eden kişiler vardı geçit töreninde.

Gecit töreni boyunca halka bol miktarda geleneksel yiyecek dağıtıldı.

Düğün için gelin makyajı yapan usta makyajcı geline yapacağı makyaj da bir aksilik olmaması umuduyla günler öncesinden oruç tutmaya ve başlamış ve her gün dua etmişti. Sonuca bakılırsa ettiği dualar yerini bulmuştu.

Kraliyet düğününe devlet erkânından Cumhurbaşkanı Susilo Bambang Yudhoyono ve eşi Ani, Başkan Yardımcısı Boedino, Ekonomi Bakanı ve Jakarta Valisi Joko Vidodo katıldılar.

Şehirde ki otellerde doluluk oranı maksimum seviye ulaştı ve düğüne çok sayıda yerli, yabancı basın mensubu da ilgi gösterdi.

Dillere destan düğünün ardınından izleyenlere düşen “onlar erdi muradına biz çıkalım kerevetine” demek oldu.

_______________

[email protected]

1555510cookie-checkSultan kızına dört gün dört gece düğün

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.