Süper Başbakan her kesimin derdini dinledi, festival sorununu da çözdü

FARUK ESKİOĞLU – KKTC Başbakanı Tufan Erhürman ve eşi Nilden Bektaş 4 günlük Londra gezisinde süper bir performans sergileyerek toplumun her kesimiyle görüşmeye çalıştı. Ayrıca Kıbrıslı Türk toplumun gündemindeki festival sorununu da çözdü.

Soldaki Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin lideri Mehmet Ali Talat’ın koltuğuna oturan Erhürman, 2 Şubat 2018’den bu yana da koalisyon hükümetinde başbakan.

Başbakan Erhürman 7-10 Mart arasındaki Londra gezisine Kıbrıslı toplumdaki dernek ve Türk Toplumu Futbol Federasyonu yöneticileri, eğitim ve gençlik örgütü temsilcileri, basın mensuplarıyla ayrı ayrı görüştü. Halk toplantısında Kuzey Kıbrıs gündemini anlatan ve toplumun sorunlarını dinleyen Başbakan Erhürman, Turkish Cypriot Trust UK’in “Dayanışma Balosu ve Başarılı Kıbrıslı Türkler Ödül Töreni”ne katılıp ödül dağıttı, balodaki her masayı tek tek ziyaret edip hâl hatır sordu, fotoğraf çektirdi. Başbakan Londra gezisinde Konsey ve Turkish Cypriot Trust UK arasıda yılan hikayesine dönen tek festival anlaşmazlığını da çözdü.

DERNEK BAŞKANLARIYLA GÖRÜŞTÜ

Başbakan Tufan Erhürman ayağının tozuyla dernek başkanlarını KKTC Londra Temsilciliği’nde kabul etti. KKTC Londra Temsilcisi Oya Tuncalı da hazır bulunduğu toplantıya Başbakan Erhürman’a Başbakanlık Müsteşarı Berkan Tokar ve Özel Kalem Müdürü Mustafa Ergüven eşlik etti.

Başbakan Erhürman bu toplantıda toplumun sorunlarını çözmek için bütün oluşumları birliğe çağırarak hükümetin de ancak tek festivale destek olacağını söyledi. İngiltere’nin Brexit sürecini Kuzey Kıbrıs açısından avantaja çevrilmesi gerektiğini anlatan Başbakan, toplumun bu konuda kulis çalışmalarına ağırlık vermesini istedi.

Dernek başkanlarından sonra Birleşik Krallık Kıbrıslı Türk Öğrenci Federasyonu ve İngiltere’de öğrenim gören Kıbrıslı Türk üniversite öğrencileri ile görüşen Başbakan Erhürman, sorunları dinledi çözüm önerilerinde bulundu. Başbakan öğrencilerin İngiltere’deki toplumla mutlaka bağ kurmalarını, eğitimlerini bitirdikten sonra da ülkelerine dönerek ülke kalkınmasına katılmalarını istedi.

HALK TOPLANTISINDA SORUN DİNLEDİ

Başbakan Tufan Erhürman 7 Mart Perşembe akşamı da KKTC Londra Temsilciliği’nin Wood Green’deki Grand Palace’ta organize ettiği “Halkla Buluşma” etkinliğinde Kıbrıslı Türk toplumuyla bir araya geldi. Başbakan’a KKTC Temsilcisi Oya Tuncalı ile Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Turgay Deniz, Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Candan Avunduk, Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer ile Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Başkanı Dimağ Çağıner eşlik etti.

Başbakan, Kıbrıs sorununun çözümü için BM eşliğindeki ikili görüşmelerde Rum tarafının samimi olmadığını ve sürekli oyalama taktiği güttüğünü belirterek, “Artık Kıbrıslı Türkler yürürken sakız çiğnemeyi öğrenecek. Ülkede Sosyal ekonomik gelişme sağlanacak, Kıbrıs konusundaki samimi girişimler sürecek ama oturup beklemeyeceğiz, Her alanda, gelecek nesillere bırakacağımız gelişmeleri sağlamak sorumluluğumuzdur. Vatandaşlarımızın gelecek nesillerimizin daha fazla zaman kaybetmesini istemiyoruz” dedi.

Toplumu birlik ve dayanışmaya çağıran Başbakan Erhürman, Kuzey Kıbrıs ve Londra’daki toplumu nüfusuna göre en fazla kişisel başarı hikayesine sahip olmakla gururlanılması gerektiğini belirtip “Artık bunları yan yana koyup toplumsal başarı hikayesine dönüştürmeliyiz” dedi.

Başbakan toplumun askerlikten seçme ve seçilme taleplerine kadar bütün istekleriyle Kıbrıs’taki hassasiyeti buluşturacağını vurgulayarak, toplumu yaşanılan olumsuzlara karşın ülkelerine küsmemesi gerektiğini söyledi.

Yeni kuşakların asimile olmaması için hep birlikte çaba gösterilmesini isteyen Başbakan Erhürman, Kuzey Kıbrıs’ta eğitim ve turizmde gelirin yüksek olduğunu ama üretimi de artırmaları gerektiğini belirterek, “Üreten var olur yok olmaz üreteceğiz varlığımızı yürüteceğiz” dedi.

Başbakan’a eşlik eden kurum başkanları da İngiltere’deki Kıbrıslı toplumun Kuzey Kıbrıs ekonomisinin gelişmesi ve Kıbrıs sorununun çözülmesinde önemli olduğu ortak görüşünde birleşerek, Kuzey Kıbrıs halkıyla toplum üyelerinin arasındaki köprü kurmak için ellerinden geleni yapacaklarına söz verdiler.

DAYANIŞMA BALOSU’NDA TEK FESTİVAL MÜJDESİNİ VERDİ

Başbakan Tufan Erhürman 9 Mart Cumartesi akşamı da TCT-UK tarafından Tottenham’daki Regency Banqueting Suites’de düzenlenen “Dayanışma Balosu ve Başarılı Kıbrıslı Türkler Ödül Töreni”ne katıldı. Kalabalık geçen etkinliğe Konsey yöneticilerinin katılmadığı gözlendi.

Başbakan Erhürman gecede yaptığı konuşmada, Kıbrıslı toplum gündemindeki festival sorununun birlik ve dayanışma yararına çözüldüğünü ve tek ortak festival yapılacağını müjdeledi.

“Kıbrıs Türk insanının dünyanın her yerinde çalışıp tırnaklarıyla başarı hikayesini yazdığını vurgulayan Başbakan, “Gülmek; bir halk gülüyorsa gülmektir / Hep birlikte çalışacağız hep birlikte güleceğiz” şiirini okudu. Gece boyunca masaları eşiyle birlikte tek tek ziyaret edip birlikte fotoğraf çektirme isteklerini kabul eden Başbakan Erhürman, aşağıdaki ödülleri de sahiplerine dağıttı.

Başbakan Erhürman’ın elinden ödüllerini alan internet ve form doldurularak yapılan halk oylaması sonucuna kazanan isimler şöyle:

– Yılın Genç Yetenegi: Huriye Çiftçioğlu (birinci) ve Mehmet Gazioğlu (ikinci)
– Yılın Başarılı Kadını: Türkay Hadji Filipou (birinci), Tünay Hüseyin (ikinci)
– Yılın Başarılı Erkeği: Erim Metto (birinci), Hüseyin El Bakayi (ikinci)
– Yılın Başarılı Vakfı: Cyprus Islamic Trust (birinci), Limasalollura Derneği (ikinci)
– Yılın Başarılı Derneği: Kıbrıs Türk Toplum Merkezi (birinci), Tottenham Park Cemetery Action Group (ikinci)
– Yılın Yaşam Boyu Başarı Ödülü: Sevtap Kemal (birinci), Osman Balıkçıoğlu (ikinci)

Gece boyunca balodaki her masayı tek tek ziyaret edip hâl hatır soran Başbakan Erhürman ve eşi, katılımcıların fotoğraf çektirme isteklerini de geri çevirmedi. Kıbrıs Dörtlüsü’nün canlı müzikle renk kattığı gece zengin ikramiyelerin olduğu çekilişle sona erdi…

BASINA, ÇÖZÜM ARAYIŞINDAKİ SON DURUMU ANLATTI

Başbakan Erhürman, AA’nın yaptığı söyleşide Kıbrıs sorununun çözümü için BM eşliğindeki ikili görüşmelerde “Kıbrıs Rum tarafında zaman nasılsa bizim lehimize çalışıyor, bu işi ne kadar zamana yayarsak o kadar bizim lehimize sonuçlara ulaşmak kolay olur anlayışı hep hâkim oldu. Kıbrıs Türk tarafı olarak biz ve Türkiye Cumhuriyeti eş güdüm içerisinde böyle bir şeye fırsat tanımamakta kararlıyız” dedi.

Anastasiadis ile KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın son görüşmelerinde elektrik ve mobil telefon şebekesi gibi alanlarda bazı güven artırıcı önlemler konusunda adımlar atıldığını anlatan Erhürman, “İşin özüne ilişkin herhangi bir gelişme yaşanmadı” diye konuştu.

Başbakan adada çözüm beklentisinden dolayı olması gereken atılımların hep ertelendiğini anlatarak yurtdışındaki yurttaşların Kuzey Kıbrıs’ta yatırım yapmalarını önerdi.

 

2279410cookie-checkSüper Başbakan her kesimin derdini dinledi, festival sorununu da çözdü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.