Süper Kanlı Mavi Ay Tutulması Türkiye’den de kısmen izlenebilecek

Gezegenimizin tek uydusu olan Ay’ın kızıl görüntüye büründüğü tam Ay tutulması ile gerçekleşecek olan Süper Kanlı Mavi Ay Tutulması için geri sayım başladı. Peki Süper Kanlı Mavi Ay Türkiye’den izlenebilecek mi? Süper Kanlı Mavi Ay Tutulması’nın fotoğrafı nasıl çekilir? Süper Kanlı Mavi Ay ne zaman yaşanacak ve nerede izlenebilecek? İşte Süper Kanlı Mavi Ay tutulması ile ilgili bilmeniz gereken her şey…
Bugün gökyüzünde görsel bir şölen yaşanacak.Dünya, 1982 yılından bu yana böyle bir Ay tutulmasına şahitlik etmedi. 2037 yılına kadar da benzer bir gökyüzü olayı yaşanmayacak.

SÜPER KANLI AY TUTULMASI TÜRKİYE’DE İZLENEBİLECEK Mİ?

SÜPER KANLI AY TUTULMASI TÜRKİYE'DE İZLENEBİLECEK Mİ?

“Süper Kanlı Mavi Ay” TSİ 18.34’te Türkiye’den kısmen de olsa izlenebilecek. Türkiye’den bakıldığında Dünya’nın gölgesi Ay’ın neredeyse yarısının üzerine düşmüş şekilde görülecek. Tutulmanın en iyi izleneceği yer ise ABD’nin Batı yakası ve Güneydoğu Asya ülkeleri olacak.

Peki bu gökyüzü şölenini fotoğraflayabilmeniz için yapmanız gerekenleri biliyor musunuz? İşte Süper Kanlı Mavi Ay Tutulması fotoğrafını çekmek için dikkat etmeniz gerekenler…
Binlerce liralık ekipmana sahip olsanız da Süper Kanlı Mavi Ay Tutulmasını fotoğraflayabilmek için doğru yeri belirlemeniz atmanız gereken ilk adım. Güzel kareler elde etmekte niyetliyseniz doğru bölgeyi seçmeniz oldukça önemli. Tercihen şehir ışıklarından uzaklaşabileceğiniz kadar uzaklaşın.

Nerede olursanız olun gökyüzünü izlemeye başlamadan yarım saat önce gözlerinizi karanlığa alıştırmaya çalışın.
Tele lensler her ne kadar uzak cisimleri çekmek için faydalı olsa da konu, gece ve gökyüzü çekimi olduğunda sonuç tam bir hüsran oluyor.

Gece çekimlerinde iyi sonuçlar elde etmek için ilk yapmanız gereken şeylerden biri kameranızı sabitlemek.
Az ışıklı ortamlarda kameranızı sabitleyeceğiniz bir tripot’unuz yoksa kameranızı sabit bir yere konumlandırabilirsiniz.
Gece, az ışığın olduğu ortamlarda iyi fotoğraflar elde edebilmek için yapanız gereken bir başka şey ise zamanlayıcı yani kumanda kullanmak.
Gece çekimlerin veya yıldız pozlamaların en sıkıntılı konulardan biri netleme problemidir. Kullandığınız lensin üzerinde netleme halkasında sozsuzluk işareti bulunuyorsa sorun nispeten çözülmüş oluyor.

Eğer yoksa yakınlarınızdaki ağaç gibi, yapı gibi yerlere ışık tutarak netlemeyi sağlayabiliriz. Ama netlemeyi kesinlikle manuel olarak yapmak lazım, otomatik netlemeyi bu durumda kullanmamakdoğru sonuçlar vermeyebilir…
SÜPER KANLI AY TUTULMASI NEDİR?
SÜPER KANLI AY TUTULMASI NEDİR?

Bu konumda Güneş ışınlarının Ay’a ulaşması engellendiğinden Ay yalnızca Dünya’dan yansıyan ışıkla aydınlanıyor ama Ay tutulması Dünya’nın Güneş ile Ay arasında girerek Ay’ın tamamıyla Dünya’nın gölgesi altında kaldığı yörünge konumunda ortaya çıkıyor.

Bu konumda Güneş ışınlarının Ay’a ulaşması engellendiğinden Ay yalnızca Dünya’dan yansıyan ışıkla aydınlanıyor ve bu yüzden kızıl bir görünüme bürünüyor. Gökbilimciler Ay’ın bu durumuna “Kanlı Ay” adını veriyorlar.

Öte yandan bu gök olayı, Ay’ın aynı aylık periyotta ikinci kez Dolunay halini aldığı “Mavi Ay” ve eliptik yörüngede Dünya’ya en yakın olduğu, dolayısıyla en büyük halde göründüğü “Süper Ay” görünümleriyle aynı tarihe denk geliyor.
Bu yüzden kızıl bir görünüme bürünüyor. Gökbilimciler Ay’ın bu durumuna “Kanlı Ay” adını veriyorlar.

Bu üçlü görünüm en son 1982 yılında ortaya çıkmıştı. “Mavi Süper Kanlı Ay”ın bundan sonra en erken 2037’de görüleceği belirtildi.

Bu üçlü görünüm en son 1982 yılında ortaya çıkmıştı. “Mavi Süper Kanlı Ay”ın bundan sonra en erken 2037’de görüleceği belirtildi.

2158110cookie-checkSüper Kanlı Mavi Ay Tutulması Türkiye’den de kısmen izlenebilecek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.