Suriye: ABD içişlerimize karışıyor

ABD’nin Şam Büyükelçi Robert Ford, Suriye’de muhalefetin kalesi konumuna gelen Hama kentine ziyaret gerçekleştiriyor. Bugün de kentte kalacak Ford’un ziyareti Şam-Washington hattında yeni bir gerilime neden oldu.

Suriye Dışişleri Bakanlığı, büyükelçinin ziyaretinin, ABD’nin ülkede süregiden protestolarda parmağı olduğunun ‘açık bir kanıtı’ olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise daha önce yaptığı açıklamada, ziyaretin göstericilerle dayanışma gösterisi olduğunu söylemişti.Washington, Büyükelçi Ford’un bugünü de kentte geçirmeyi planladığını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland, kentte olanların ABD’yi ciddi biçimde kaygılandırdığını da belirtti ve Büyükelçi Ford’un Hama’daki varlığının, değişim arzularını dile getirme hakkını kullanan Suriyelilere destek ifadesi olduğunu söyledi.

‘AMAÇ TOPYEKUN SALDIRIYI ENGELLEMEK’

ABD’nin, büyükelçisini Hama’ya göndererek, Suriye yönetimi kente topyekun bir saldırı yapmaktan alıkoymayı amaçladığı yorumları yapılıyor.

Hama, şimdi Mart ayında başlayan ve ülkenin büyük bir bölümüne yayılan ayaklanmanın merkezi konumunda. Son çatışmalarda en az 22 sivilin hayatını kaybettiği kent direnişin kalesi haline gelmiş durumda. Çevresinde tankların beklediği kentten, güvenlik güçlerinin saldırabileceği kaygısıyla, yüzlerce kişi kaçtı.

VALİ GÖREVDEN ALINMIŞTI

Cumhurbaşkanı Beşar Esad, güvenlik güçlerinin protestoları bastıramaması üzerine Cumartesi günü Hama valisini görevden almıştı. Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın babası 1982 yılında yönetimine karşı ayaklanan Hama’da katliam yapmıştı. Katliamda tam olarak kaç kişinin öldüğü bilinmiyor. Ancak on binlerce olduğu düşünülüyor.

1298680cookie-checkSuriye: ABD içişlerimize karışıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.