Suriye görüşmeleri ertelendi

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Cenevre görüşmelerinde BM’nin sadece çerçeveyi çizebileceğini, ülkenin kaderinin Suriyelilerin elinde olduğunu söyledi.
“Kalıcı barışın sağlanması konusunda ciddi olmaları gerek. Eğer ciddiyetle yaklaşmazlarsa savaş devam eder” diyen Kerry, ‘Atı suya kadar götürebilirsiniz ama zorla su içiremezsiniz’ ifadesini kullandı.

Barış görüşmelerinin başlayabilmesi için BM’nin bir çerçeve oluşturduğunu ifade eden Kerry, ülkenin geleceğine Suriyelilerin karar vereceğini ifade etti.
Reuters haber ajansına bilgi veren üst düzey bir diplomat, Cenevre görüşmelerinin Çarşamba gününden önce başlamasının zor olduğunu ifade etti.

2014’te yine Cenevre’de gerçekleşen Suriye barış görüşmeleri başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Beşar Esad yönetimi Cenevre toplantılarına hazır olduğunu söylüyor. Ancak muhalif grupların oluşturduğu Yüksek Müzakere Konseyi, masaya oturmadan önce hükümetin 3 temel talebi yerine getirmesini istiyor:

Hava operasyonlarının durdurulması
Devam eden kent kuşatmalarının kaldırılması
Tutukluların serbest bırakılması
BM Güvenlik Konseyi’nin Aralık ayında aldığı Suriye kararında da Suriye hükümetinden bu adımları atması talep edilmişti.
Ancak Suriye hükümetinden yapılan son açıklamada, görüşmelerin öncesinde yeni tavizlerin verilmeyeceği vurgulandı.

PYD anlaşmazlığı

PYD Eş Başkanı Salih Müslim, Cenevre’de Kürtlerin temsil edilmemesi durumunda toplantının başarısızlıkla sonuçlanacağını savunuyor.
Cenevre görüşmelerinin önündeki bir diğer engel ise Suriye’nin kuzeyinde etkin olan Kürt güçleri YPG’nin siyasi kanadı PYD’nin Demokratik Birlik Partisi) durumu.

PYD’yi ‘Terör örgütü’ olarak kabul eden Türkiye’nin, grubun Cenevre toplantılarına davet edilmesi durumunda görüşmeleri boykot edeceği öne sürülmüştü.
BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Stefan De Mistura’nın, PYD Eş Genel Başkanı Salih Müslim ile Belçika’nın başkenti Brüksel’de görüştüğü ve PYD’nin katılımına dair ‘her an’ bir değişiklik olabileceğini söylediği de ifade edildi.

Salih Müslim ise toplantıda Kürtlerin temsil edilmemesi halinde Cenevre görüşmelerinden sonuç çıkmayacağını iddia etmişti.
Suriye ordusu ilerliyor

Cenevre görüşmeleri öncesinde Suriye ordusu Lazkiye’de yeni kentleri ele geçirdi.

Cenevre görüşmelerinin öncesinde, Suriye’de ise Suriye ordusu Lazkiye kenti yakınlarındaki muhalif gruplara yönelik operasyonlarına hız verdi.
Suriye devlet televizyonu, Lazkiye yakınlarındaki Rabia kentinin, Suriye ordusu ve orduya destek veren Hizbullah güçleri tarafından ele geçirildiğini açıkladı.

Ordu, son bir hafta önce de yine Lazkiye yakınlarındaki stratejik Salma kasabasını ele geçirmişti.
Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan bir Suriye ordusu komutanı, “Gelecek haftalarda tüm Lazkiye’nin silahjlı gruplardan temizlendiğini sçyleyebileceğiz” dedi.

1476420cookie-checkSuriye görüşmeleri ertelendi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.