Suriye, Hariri soruşturmasında uzlaştı

Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Velid Muallim, düzenlediği basın toplantısında, Hariri suikastına karıştığı iddia edilen Suriyeli yetkililerin Viyana’daki BM binasında sorgulanacağını söyledi, ancak yetkililerin ne zaman sorgulanacağına ilişkin tarih vermedi.

Suriye liderliğinin, soruşturmayı yürüten BM Komisyonu Başkanı Devlet Mehlis’in 5 Suriyeli yetkilinin Viyana’daki BM binasında sorgulanması konusundaki uzlaşmacı teklifini kabul ettiğini ifade eden Muallim, Suriye’nin bu karara, egemenliğine saygı gösterileceği konusunda garantiler aldıktan sonra vardığını söyledi.

Mehlis tarafından hazırlanarak geçen ay açıklanan raporda, 14 Şubat’ta düzenlenen Hariri suikastına Suriyeli ve Lübnanlı istihbarat servislerinin karıştığı ima edilmiş, BM Suriye’den soruşturma konusunda işbirliği yapmasını istemişti.
Mehlis, suikastla ilgili olarak, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın eniştesi ve İstihbarat Örgütü Başkanı Tümgeneral Asıf Şevket’in de aralarında bulunduğu 6 askeri ve istihbarat yetkilisini sorgulamak istiyordu.

Muallim ve basın toplantısında hazır bulunan Dışişleri Bakanlığı’nın yasal danışmanı Riyad El Davudi, niçin 6 değil de 5 kişinin Viyana’ya gideceğine ilişkin bilgi vermedi.

BM MEMNUN

BM, Suriye’nin, eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri soruşturmasıyla ilgili olarak Suriyeli yetkililerin Viyana’daki BM binasında sorgulanmasını kabul etme kararından memnuniyet duyduğunu açıkladı.

BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın Sözcüsü Marie Okabe, New York’ta yaptığı açıklamada, Annan’ın Suriye ile anlaşmaya varılmasından memnuniyet duyduğunu söyledi.

Okabe, ayrıca Annan’ın, BM Komisyonu Başkanı Detlev Mehlis’in yürüttüğü soruşturma çerçevesinde Suriye ile işbirliğinin sürmesini ümit ettiğini kaydetti.

Mehlis’in Sözcüsü Nasra Hassan da, Mehlis’in Suriye’nin bu kararından memnun olduğunu söyledi, ancak Suriye’nin açıklamasında yer alan garantiler konusunda yorum yapmadı.

Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Velid Muallim, Hariri suikastına karıştığı iddia edilen 5 Suriyeli yetkilinin Viyana’daki BM binasında sorgulanacağını söylemiş, ancak yetkililerin ne zaman sorgulanacağına ilişkin tarih vermemişti.

Muallim, ayrıca Suriye’nin bu karara, egemenliğine saygı gösterileceği konusunda garantiler aldıktan sonra varıldığını belirtmişti.

1118930cookie-checkSuriye, Hariri soruşturmasında uzlaştı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.