‘Suriye Hariri suikastında işbirliği yapacak’

Annan, basına yaptığı açıklamada, Suriye Dışişleri Bakanı Faruk El Şara’nın 2 gün önce kendisini telefonla aradığını ve Suriye hükümetinin Brammertz ile tam işbirliği yapacağına dair güvence verdiğini belirtti. Kofi Annan, “Suriyelileri tam işbirliğine teşvik ettim ve bana yapacaklarına dair güvence verdiler” diye konuştu.

Annan, komisyonun Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ı sorgulama ihtimali konusunda ise yorum yapmadı.

Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin savcı yardımcısı olan Brammertz, Alman savcı Detlev Mehlis’in yerine atanmıştı.

Komisyon, geçen Nisan ayında, BM Güvenlik Konseyi’nin 1595 sayılı kararıyla kurulmuştu. Görev süresi ilk başta 3 ay olarak belirlenmiş, daha sonra da 15 Haziran 2006’ya kadar uzatılmıştı. Mehlis, soruşturma kapsamında hazırladığı 2 raporda, cinayette Suriyeli yetkililerin parmağı olduğuna ikna olduğunu açıklamıştı.

ABD: SURİYE VE İRAN YALNIZLAŞTI

Öte yandan ABD yönetimi, Suriye’yi ziyaret eden İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile yaptığı görüşmeyi, iki liderin “uluslararası alanda yalnız kaldıklarının işareti” olarak nitelendirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, yaptığı açıklamada, “Bu görüşme hakkında söylenebilecek tek şey, görüşmenin bu liderlerin dünyanın geri kalanından soyutlandıklarının işareti olduğudur” dedi. McCormack, Suriye hakkında BM Güvenlik Konseyi’nde kararlar alındığını belirterek, “Yakın bir gelecekte İran da kendisini BM Güvenlik Konseyi’nin önünde bulabilir” dedi.

Suriye ve İran için “baskıcı ve otoriter yönetimler” ifadesini kullanan sözcü, “Bu iki devlet de terörizmi desteklemektedir” diye konuştu.

Suriye Cumhurbaşkanı Esad, Ahmedinejad ile görüşmesinden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, “Gerek İran’ın, gerekse bir başka devletin barışçıl teknoloji elde etmesini destekliyoruz” demişti. Ahmedinejad da konuşmasında, iki ülkenin politikalarını koordine etme ihtiyacında olduklarını söylemişti. Esad, Ahmedinejad’ın seçilmesinden sonra İran’ı ziyaret eden ilk devlet başkanı olmuştu.

1122320cookie-check‘Suriye Hariri suikastında işbirliği yapacak’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.