‘Suriye hastaneleri de baskıya alet oldu’

Örgüte göre, hükümet aleyhtarı eylemler sırasında yaralanan pek çok kişi devlet hastanelerine başvurmaktan kaçınıyor, çünkü tedavi için hastaneye gidenlerin güvenlik kuvvetlerince tutuklandığı yönünde bilgiler var.

Örgüt, görgü tanıklarına dayanarak, yaralı olduğu halde hastanelerden alınıp götürülenler olduğunu, onları tedavi eden doktorların da tutuklanma veya işkence tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını bildiriyor.

Af Örgütü’nün 39 sayfalık raporu, Baniyas, Humus, Tel Kalah’daki devlet hastaneleriyle Humus’taki askeri hastanede yapılan görüşmelere dayanıyor.

Kuruluşa bilgi veren doktorlar, eylemcilerin artık hastaneler yerine özel girişimle ve sınırlı imkanlarla oluşturulan sağlık ocaklarına başvurduğunu, ancak bu gibi yerlerde ağır yaralı kişilere müdahale edilmesine yetecek olanaklar ve kan bulunmadığını söylüyor.

Bunun da yaralıyı kurtarma şansını önemli oranda sınırladığı kaydediliyor.

İşbirlikçiler de var

Örgütün Orta Doğu ve Kuzey Afrika araştırmacısı Cilina Nasır raporu açıklarken, Suriyeli yetkililerin “güvenlik güçlerine hastanelerde tam yetki verdiğini” söyledi.

Nasır, bazı durumlarda bireylere yardımla yükümlü olan sağlık çalışanlarının bu kişilere kötü muamelede bulunulması ve işkence edilmesinde işbirlikçi duruma geldiğini de belirtti.

Raporda yer verilen Eylül ayındaki bir olayda, Humus’ta bir muhalif lideri arayan askerlerin bir hastaneye gittiği; bu kişiyi bulamayınca, yerine 18 yaralıyı alarak hastaneden ayrıldığı anlatılıyor.

Peronelden bir kişi, bu sırada baygın haldeki bir hastanın solunum cihazının sökülüp götürüldüğünü gördüğünü öne sürüyor.

Adı Ahmed olarak verilen bir doktor ise yine Humus’ta bir hastanede, 14 yaşındaki yaralı bir kıza bir hemşirenin kötü muamelede bulunduğunu gördüğünü, bunu yetkililere bildirdiğinde, hemşirenin de güvenlik görevlilerine kendisinin bir İslami örgütün üyesi olduğu ihbarında bulunduğunu anlatıyor.

Bunun üzerine ülkeden ayrıldığını ekliyor.

Ağustos ayında yaşanan bir diğer olayda, askerlerin yedi hastane çalışanını gözaltına alıp onları protestocuları tedavi etmekle suçlayarak işkence ile tehdit ettikleri kaydediliyor.

Suriyeli yetkililer, muhaliflere işkence iddialarını reddediyor. Eylemcilerin ise suç örgütlerine üye olduğunu savunuyor.

Birleşmiş Milletler Mart ayında hükümet aleyhtarı eylemlerin başlamasından bu yana, yaşanan şiddet olayları sonucu en az üç bin Suriyelinin öldüğünü tahmin ediyor. (BBC)

1315930cookie-check‘Suriye hastaneleri de baskıya alet oldu’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.