Suriye ile 50’ye yakın anlaşma

Erdoğan ve Suriye Başbakanı Naci Itri, Başbakanlık’ta Türkiye-Suriye Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı’nın açılış oturumda konuştu.

İki ülkenin ortak bir kültürü paylaştığını anlatan Erdoğan, iki ülke arasında 50’ye yakın anlaşmanın imzalanacağını bildirdi. İki ülke arasında mayınlı arazinin de temizlenmeye başlandığını, pek çok sorunun çözüme kavuşturulduğuna işaret eden Erdoğan, imzalanacak anlaşmalarla iki ülke arasında var olan iyi ilişkilerinin daha da büyük bir ivme kazanacağını söyledi.

Serbest Ticaret Anlaşması’nın imzalanması ve vizelerin kaldırılmasıyla da ülkeler arasındaki serbest dolaşımın mümkün hale geldiğini vurgulayan Erdoğan, bu anlaşmaların imzalanmasının iki ülke arasındaki dış ticaret hacmini daha yüksek bir düzeye ulaşacağını kaydetti.

-TÜRK BANKALARI, ŞUBE AÇABİLİR-

Türkiye’nin, GAP Projesi ile ilgili bilgi veren Erdoğan, Suriye’yi Orta Doğu’ya açılan bir ticaret kapısı olarak gördüklerini belirterek, ”Suriye’yi 20 milyon nüfuslu bir pazar değil, 320 milyonluk Orta Doğu pazarına giriş kapısı olarak görüyoruz” diye konuştu.

Türk inşaat ve bankacılık sektörüne ilişkin bilgiler da aktaran Erdoğan, Türk bankalarının Suriye’de şube açabileceğini, bu sayede de iki ülke arasındaki ticaretin önemli bir ivme kazanacağını söyledi. Erdoğan, iki ülke halkının refah ve mutluluğu için ele ele vererek önemli adımlar atılabileceğini ifade ederek, Türkiye’nin, Laskiye Havaalanı’nın yapımı ve özelleştirmeler gibi konularda Suriye’ye katkı sağlayabileceğini kaydetti.

Türkiye ve Suriye’nin ele ele verdiği zaman Orta Doğu barışının çok daha güçlü ve sağlam bir zemine oturacağını belirten Erdoğan, bölge barışının önemini vurguladı.

Suriye Başbakanı Naci Itri de konuşmasında, Erdoğan’a ziyaretinden teşekkür ederek, bu toplantılarla iki ülke halkının geleceğini düşündüklerini söyledi. Itri, pek çok alanda ortak iş birliğine gidilebileceğine işaret ederek, Türkiye ve Suriye’nin kardeşlik ilişkilerine önem verdiklerini belirtti.

1227690cookie-checkSuriye ile 50’ye yakın anlaşma

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.