‘Suriye insanlık suçu işledi’

Uluslararası Af Örgütü Suriye’deki şiddet olaylarının Birleşmiş Milletler tarafından soruşturulmasını istedi. Örgüte göre, Suriye yönetiminin muhalif göstericileri bastırma girişimleri insanlığa karşı suç kapsamına girebilir.

Örgüt tarafından yayınlanan yeni raporda birçok işkence, gözaltında ölüm ve keyfi tutuklama vakası belgelendi. Rapordaki vakaların hepsi Mayıs ayında, ülkenin kuzeyindeki Tell Kelak’ta yapılan askeri operasyona ilişkin. Örgüt, operasyon sırasında yakalanan 9 kişinin gözaltında öldüğünü belirterek BM’den Suriye’yi Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne havale etmesini istedi.

Konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Af Örgütü, Tel Kelak’ta işlenen suçların insanlığa karşı suç olduğunu ve bunların sivil nüfusa karşı sistematik ve yaygın saldırının bir parçası olduğunu düşünmektedir” denildi. Olayları “yıkıcı güvenlik operasyonu” olarak tanımlayan örgüt, Devlet Başkanı Beşşar Esard’a karşı yapılan büyük ölçüde barışçıl gösterilerde çok sayıda erkeğin keyfi şekilde tutuklandığını, bunlara işkence edildiğini bildirdi.

‘AMBULANSA ATEŞ AÇILDI’

Af örgütü, 14 Mayıs’ta operasyon başladığında ilk gün en az bir kişinin öldüğünü, bu kişiyi taşıyan ambulansa ateş açıldığını, Suriye güçlerinin kaçmaya çalışan ailelerin üzerine de ateş açmaya devam ettiğini belirtti.

Tel Kelak’teki askeri operasyon birkaç günde tamamlanmış ve binlerce kişi Lübnan’a kaçmıştı. Örgütün raporu Lübnan’daki görgü tanıkları ve Suriye’deki insanlarla yapılan telefon görüşmeleri sonucunda hazırlandı.

Örgütün Ortadoğu ve Kuzey Afrika Başkan Yardımcısı Philip Luther, “Bu raporda ortaya konulan suçların çoğu Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin yetki alanına girer ama önce BM Güvenlik Konseyi Suriye’deki durumu mahkeme savcısına havale etmeli” dedi.

BİLANÇO AĞIR

Suriye’deki insan hakları kuruluşlarına göre çatışmalarda şimdiye kadar bin 350 sivil ve 350 güvenlik görevlisi öldü. İsyan sırasında 10 binden fazla kişinin gözaltına alındığı haber verilirken, çatışmalardan kaçan binlerce kişi Türkiye’ye ve Lünban’a sığındı.

1298410cookie-check‘Suriye insanlık suçu işledi’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.