Suriye operasyonu: ABD ile restleşmeden sonra Türkiye’nin seçenekleri neler?

Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna operasyon baskısını, ‘Amerikan güçlerini çekip Türk ordusunu sahaya sürme’ planıyla soğutan Amerikan yönetimiyle ‘ortak strateji’ hayali patinaj yaptı. ABD Başkanı Donald Trump’ın çekilme vaadi ‘Türkiye’nin Kürtlere saldırmaması’ şartına bağlanınca işin rengi değişti. Olası senaryoları Gazeteci-Yazar Fehim Taştekin BBC Türkçe için kaleme aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Türkiye, ABD ile koordinasyon olmadan müdahale etmesin… ABD, Türkiye’nin Kürtleri öldüremeyeceği bir anlaşma ile çekilecek” mesajlarıyla Ankara’ya gelen Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’la görüşmemesi basit bir tepkinin ötesinde tarafların uzlaşmaktan uzak olduğunun göstergesiydi.

Ancak Erdoğan’ın, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’la bir araya gelen Bolton’a ambargosunu, “Muhatabı bellidir” diyerek diplomatik denklik meselesine indirgemesi ve “Bunu bir tepki gibi değerlendirmek doğru olmaz” demesi ortak yol haritasına dönük diyaloğun sürmesinden yana olduğunu gösteriyor.

Ki Bolton dönerken heyetindeki ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford ve Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile mücadele koordinatörü James Jeffrey müzakereler için Ankara’da kaldı. Alt düzeyde müzakereler sürerken Erdoğan da düğümü Trump’la çözmeye çalışacak.

YPG ile TSK’nin paralel konuşlanma ihtimali… Peki, bundan sonra süreç nereye varır? Türkiye’nin seçenekleri nelerdir?

YAZININ DEVAMI İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ
https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-46808647

2261480cookie-checkSuriye operasyonu: ABD ile restleşmeden sonra Türkiye’nin seçenekleri neler?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.