Suriye ordusundan harekat

Devlet televizyonundan yapılan açıklama ve bölgede konuşlanan ordu birlikleri, Türkiye sınırına kitlesel bir kaçışa yol açtı. Daha erken saatlerde, BBC’ye açıklama yapan kasaba sakinleri, Suriye hükümeti tarafından cezalandırıldıklarını, devlet hastanelerinin yaralıları tedavi etmeyi reddettiğini söylemişti.

Suriye hükümeti kasabada 120 güvenlik görevlisinin öldürüldüğünü söylüyor ve yaşananlardan silahlı çeteleri sorumlu tutuyor. Ancak ordu içi bir isyan yaşandığı yönünde haberler de var.

Türkiye ve dünyadan tepki

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye’nin söz verdiği reformları gerçekleştirme konusunda net adımlar atması gerektiğini söyledi. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi Yüksek Temsilcisi Navi Pillay ise Suriye hükümetini, halkına karşı savaş açmakla suçladı. Öte yandan Rusya Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Suriye’yi kınaması çabalarına muhalefetini artırdı.

İngiltere ve Fransa, Şam yönetimini kınayan bir karar tasarısını Konsey’den geçirmeye çalışıyor. Ancak Konsey’in daimi üyelerinden Rusya böylesi bir tasarıyı veto edebilir.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Alexander Lukaşeviç, tasarıya karşı olduklarını söyledi. Lukaşeviç bu duruma gerekçe olarak, Suriye’deki gelişmelerin uluslararası barışı ve güvenliği tehdit etmemesini gösterdi.

Brezilya da, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin şiddet olayları nedeniyle Suriye’yi kınaması fikrine temkinli yaklaştı. Konsey üyesi bu ülkenin yetkilileri, Konsey’in Suriye’yi kınamasının, Orta Doğu’de gerginliği artıracağı yönünde kaygılı olduklarını bildirdi. Brezilya Dışişleri Bakanı Antonio Patriota, Suriye’deki gelişmelerin Libya’dakilerden farklı olduğunu söyledi. Antonio Patriota, Arap ülkelerinden, Suriye’deki gelişmelerle ilgili olarak harekete geçilmesine yönelik herhangi bir destek gelmediğine dikkat çekti.

1295450cookie-checkSuriye ordusundan harekat

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.