“Suriye savaşını kim kazanacak?”

Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın Suriye’nin bağımsızlık gününde devlet televizyonuna verdiği mülakat sırasında söylediklerini değerlendiren Fisk, Esad’ın “Fransa hala Suriye’yi bir sömürge olarak görüyor. Onların insani müdahalesini Irak’ta, Libya’da gördük şimdi de Suriye’de görüyoruz” dediğini aktaran Fisk, Londra, Paris ve Washington’ın sürgünleri sevdiğini öne sürdü.

Yazar şu değerlendirmeyi yaptı:

“Irak’ta ülkenin başına zengin işadamı Ahmed Çelebi’yi getirmeye çalıştık. Ve onun sonunda ne kadar güvenilir olduğunu şimdi hepimiz biliyoruz. Libya’nın özgürlük savaşçılarına Homeros destanlarındaki cengaverlermiş gibi davrandık. Şimdi Kaddafi’ye karşı Nato hava saldırıları sayesinde Bingazi ve Trablus’ta elde ettikleri İslami beyliklerini kontrol ediyorlar ve bu sırada Amerikan büyükelçisini ortadan kaldırdılar.”

Suriye muhalefetinin de sonsuz bir iç çatışma içinde olduğunu, muhalif lider Hatip’in işbirliği yaptığı el Kaide gruplarının Mali’de cihatçı gruplarla aynı düşünceye sahip olduklarını yazan Fisk, Suriye’de iki, üç ya da daha fazla yıl sürebileceğini öngördüğü savaşın galibinin kimse olmayacağını da savundu.

FT: BATININ ÇEKİNCESİ MUHALİFLERİ ENGELLİYOR

Başyazılarıdan birini Suriye konusuna ayıran Financial Times ise, Batı’nın ihtiyatlı tavrının Suriye muhalefeti açısından olumsuz sonuçlarını ele alıyor.

Beşar Esad’ın televizyon mülakatında “Batı el Kaide’yi desteklediği için ağır bir bedel ödedi. Bunu şimdi de Suriye’de yapıyorlar” dediğini aktaran gazete, el Kaide’nin hayata Sovyetler Birliği’ne karşı 1980’li yıllarda Afganistan’da yürütülen Batı destekli savaşla başladığını, Irak işgali ile yeniden hayat bulduğunu ve şimdi de Suriye’deki mezhep çatışmasıyla yeni bir canlanma yaşadığını belirtti.

Gazeteye göre, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama’nın sağ görülü tavrı, tam da engellemeye çalıştığı politikayı üretir nitelikte.

Obama kendisini, ABD’yi Irak ve Afganistan batağından çıkaran ve Avrupalıların çağrısıyla Libya’da Kaddafi karşı operasyonu “arkadan yöneten” lider olarak görüyor diye yazan gazete, bu sonucun Suriye’de muhaliflere desteğin Katar ve Suudi Arabistan gibi Suriyelilerin özgürlüğünden çok Sünnilerin üstünlüğünü öne alan ülkeler tarafından yürütülmesi olduğu ve bunun da Suriye’yi uluslararası cihatçılar için bir mıknatısa çevirdiği de belirtildi.

Gazeteye göre, Suriye’nin Akdeniz’de bir Afganistan’a dönüşmesini istemiyorsa Avrupa ve ABD Suriye’nin özgürlüğü için savaşanları açıktan desteklemeye başlamalı.

847620cookie-check“Suriye savaşını kim kazanacak?”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.