Suriye, İsrail ile görüşmeye zorlanıyor

Orta Doğu’da ”gizli pazarlıklar” manşetiyle The Guardian, ”Suriye, İsrail ile yeniden görüşme masasına oturmaya hazır olduğunu yazdı. The Guardian, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, BM yaptırımlarıyla tehdit edilerek bir çıkış yolu arayışına zorlandı.

The Guardian’ın yorumu şöyle:

“Lübnan’ın eski başbakanı Refik Hariri’nin geçen şubat ayında uğradığı suikast sonrasında açılan BM soruşturması, Suriye’yi zor duruma soktu. Esad hükümeti suikastte hiçbir rolü olmadığını savunuyor. Ama nihai raporu önümüzdeki hafta Güvenlik Konseyi’ne sunması beklenen BM soruşturma heyeti, Suriyeli yetkililerin parmağı olduğuna işaret etti ve hazırladıkları raporun yaptırım sürecini tetiklemesi muhtemel.

“Suudi Arabistan’ın evsahipliğini yaptığı İslam Konferansı Örgütü’nün Mekke zirvesinde bir araya gelen Arap liderler, kapalı kapılar ardında Suriye’yi tartışıyor” değerlendirmesini yapan The Guardian, Suudi Arabistan, Mısır ve Ürdün liderlerinin Beşar Esad’ı İsrail ile en son 2000 yılında çöken ikili görüşmelere yeniden oturmaya iknaya uğraştıklarını öne sürdü.

Gazetenin isim vermeden görüşlerini aktardığı üst düzey bir Arap diplomata göre, ”Libya ya da Irak gibi cezalandırılmak istemeyen Suriye, kendisini kurtaracak bir can simidinin arayışı içinde, ve neredeyse her şeye sarılmaya hazır.”

Suriye’nin İsrail ile bundan beş yıl önce kopan temaslarını yeniden canlandırmanın aslında Arap liderlerin gündemindeki daha büyük planın bir parçası olduğu yorumunu yapan gazeteye göre; Mekke zirvesinde, Ürdün Kralı Abdullah’ın 2002’de ortaya attığı kapsamlı barış önerisi tartışılıyor. Bu plana göre İsrail’in işgal ettiği topraklardan geri çekilmesi karşılığında bütün Arap ülkelerinin İsrail devletini tanıması öneriliyordu.

1119950cookie-checkSuriye, İsrail ile görüşmeye zorlanıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.