Suriye Televizyonu ile işbirliği

Türkiye’deki belgeselleri Suriye Televizyonu, Suriye’deki belgeselleri ise TRT Belgesel kanalı bünyesindeki yönetmenler hazırlayacak.

Yayın akışını ”Turizm” ve ”Belgesel” olmak üzere iki ana tema üzerinde biçimlendiren kanal, Suriye Televizyonu ile belgesel ve yarışma programı hazırlamak için bir ön protokol imzalandı.

Buna göre, Türkiye’deki belgeselleri Suriye Televizyonu, Suriye’deki belgeselleri ise TRT Belgesel kanalı bünyesindeki yönetmenler hazırlayacak.

Konuyla ilgili AA muhabirine bilgi veren TRT Belgesel Kanalı Koordinatörü Hüdayi Yılmazkan, kanalın bir yandan Türk seyircisinin belgesel program özlemine karşılık verdiğini, diğer yandan Türkçe ve 4 ayrı yabancı dildeki yayınlarıyla, Türkiye’nin kültürel ve doğal güzelliklerini dünyaya tanıtma iddiasında olduğunu söyledi.

Erişim alanında yer alan ülkelerin yayıncı kuruluşları ve ilgili kurumlarıyla ilişkileri artırarak, Türkiye’nin uluslararası alandaki imajını da güçlendirmek istediklerini vurgulayan Yılmazkan, bu doğrultuda yazışmalar ve görüşmelerin devam ettiğini belirtti.

Kanalla ilgili seyircilerden çok olumlu tepkiler aldıklarını anlatan Yılmazkan, ”Bize ulaşan olumsuz tepki yok gibi, sadece reklam eksiğimiz olduğunu, halen geniş kitlelere ulaşamadığımızı düşünüyoruz. Kanalın ismi netleştikten sonra tanıtım için reklam kampanyalarını artıracağız” dedi.

Yılmazkan, kanala, isim konulmasına yönelik çalışmaların, izleyicilerden gelen öneriler doğrultusunda devam ettiğini bildirdi.

-SURİYE TELEVİZYONUYLA İŞBİRLİĞİ-

Yılmazkan, yabancı ülkelerin devlet televizyonlarıyla işbirliği konusunda, Dış İşleri Bakanlığı-Çok Taraflı Kültürel İşler Genel Müdür Yardımcılığı ve TRT Dış İlişkiler Daire Başkanlığı ile görüşmeler gerçekleştirildiğini bildirdi.

Başlangıç olarak Suriye Televizyonu ile ortak proje yapımı ve program değişimi konusunda uygulama aşamasına gelindiğini anlatan Yılmazkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

”Suriye’ye gittiğimde bir Türk’le karşılaştım. TRT Belgesel kanalının koordinatörü olduğumu söylediğimde hemen bize kanalın frekanslarını söyledi. Bundan çok gurur duydum. Biz Suriye özelinden yola çıktık ve ortak bir çalışma başlattık. Suriye ile üst düzeyde ilişkilerimiz çok iyi. Onlarla bir yol haritası belirledik, aynı örneği diğer ülkelerle daha kolay uygulayacağımızı düşünüyoruz.”

”4 AYRI BELGESEL ÇEKECEĞİZ”

Proje kapsamında Suriye Televizyonu ile ön protokol imzaladıklarını bildiren Yılmazkan, Suriye’de 4 ayrı belgesel çekeceklerini söyledi.

Altyapıyı Suriye Televİzyonunun sağlayacağını anlatan Yılmazkan, TRT Belgesel kanalının sadece yönetmen göndereceğini belirtti.

Yılmazkan, her iki ülkede çekilecek belgesellerle ilgili şu bilgileri verdi:

”Bizim belgesellerimiz bittikten sonra onlar bize proje gönderecek, onların yönetmenleri Türkiye’ye gelerek belgesel çekecek. İlk etapta İzmir televizyonundan yönetmen arkadaşlarımızı göndereceğiz. Bundan sonraki uygulamalarda başka bölgelerden yönetmenlerimiz de görev yapacak.

Belgesellerin konusu Türkiye ile Suriye kültüründe ortak yer tutan ögeler olacak. Örneğin ‘Şam Çeliği’ var. Dünyada çok önemli bir çelik. Osmanlı ordusunun gücünün buradan geldiği belirtiliyor. Bununla ilgili bir belgesel hazırlanacak. Dünyada çok sık uygulanan bir yöntem değil bu. Genellikle program değişimi yapılırdı, bu yeni bir anlayış.”

“BİR TÜRK SURİYE’DE NE GÖRMEK İSTER?”

”Bir Türk Suriye’de ne görmek ister? Bunu en iyi bir Türk anlar. Suriye’li Türkiye’de ne görmek, araştırmak ister? Onu da en iyi Suriyeli anlar” diyen Yılmazkan, projenin ana fikrinin bu olduğunu belirtti.

Başka ülkelerin devlet televizyonlarıyla benzer çalışmaları yapmak istediklerini ifade eden Yılmazkan, olumlu cevap veren ülkeler bulunduğunu söyledi.

Proje kapsamında yarışma programı da hazırlanacağını kaydeden Yılmazkan, şöyle konuştu:

”Suriye konulu bir yarışma yapacağız ve Türkiye ve Suriye’de yayınlanacak. Aynı şekilde Suriye’de Türkiye konulu bir yarışma yapacak kendi ülkesinde. Ödüllü bir yarışma olacak. Suriyeli yarışmacılara 1 hafta Türkiye tatili, Türkiye’deki yarışmacılara da 1 hafta Suriye tatili ödülü verilecek. Her iki ülkenin Kültür ve Turizm Bakanlığı kendi ülkelerindeki yarışmaya sponsor olacak.”

YAYIN AKIŞI VE PROGRAM TÜRLERİ

Kanalın izleyici kitlesi arasında, Türkiye’nin turizm pazarlama yelpazesi içinde bulunan Avrupa, Orta Asya’nın bir bölümü, Arap yarımadası ve Kuzey Afrika’da bulunan ülkeler yer alıyor.

Öncelikli olarak hedef kitleye ulaşmak amacıyla, İngilizce, Almanca, Fransızca ve Rusça dillerinde enformasyon yayınları yapılan kanalda, tanıtım ve bilgilendirme amaçlı turizm programlarının yanı sıra, 7 temel kuşak baz alınarak sınıflandırılan (tarih, toplum, bilim ve teknoloji, doğa, spor, çevre, kültür, sanat) belgeselleri de yer alıyor.

Bu sayede, hedef kitlede yer alan her bir bireyin kişisel gelişimine katkıda bulunmak, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Valilikler, Yerel Yönetimler, sektör temsilcileri, kurum, kuruluş ve meslek birlikleriyle, ülke tanıtımı yolunda ilişkilerin ve işbirliğinin güçlendirilmesi amaçlanıyor.

Ayrıca Türkiye’de belgesel film yapımıyla ilgili çalışmaların desteklenmesine, gelişimine katkıda bulunmak amacına uygun bir yayın politikası izleniyor.

1074860cookie-checkSuriye Televizyonu ile işbirliği

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.