Suriye’de 4 kent Kürt kontrolünde

Suriye’de Beşşar Esad yönetimi, başkent Şam ve Halep’te muhaliflerle çatışırken, ülkenin kuzeyindeki Kürtler, 4 kentin kontrolünü çatışmadan ele geçirdi.

Suriyede bu gelişmeler yaşanırken, Kuzey Irak’taki bölgesel Kürt yönetimi ise, Suriyeli Kürtlerin kontrolünü ele aldığı kentlere peşmerge gönderdiği iddialarını yalanladı.

Suriye’de geçtiğimiz hafta başkent Şam’da Ulusal Güvenlik Binası’nda meydana gelen ve 4 üst düzey yetkilinin ölümüne neden olan patlama sonrası Esad yönetimi hem Şam’da hem de ülkenin ikinci büyük kenti Halep’te muhaliflerle çatışıyor.

Beşşar Esad yönetimi bu kentlerden muhalifleri püskürtmek için büyük bir çaba harcarken, pek çok bölgedeki birliklerini de çatışma alanlarına kaydırmak zorunda kaldı.

BARZANİ BİRLEŞTİRMİŞTİ

Kuzey Irak’taki Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin devreye girmesiyle geçtiğimiz hafta güçlerini birleştirme kararı alan Suriyeli Kürtler de bu fırsatı değerlendirdi.

PKK ile bağlantılı Demokratik Birlik Partisi, Kürt Ulusal Konseyi ve Gençlik Koordinasyon Konseyi, son iki günde ülkenin kuzeyinde herhnagi bir çatışmaya girmeden 4 kentin kontrolünü ele aldı.

STRATEJİK KENT KÜRTLERİN KONTROLÜNDE

Kürtlerin kontrolüne geçen kentlerin Haske eyaletindeki Amude ile Derik, Halep eyaletindeki Kobani ve Afrin olduğu belirtildi. Stratejik konuma sahip ve petrol bölgesi olan Derik kenti de Suriyeli Kürtlerin kontrolüne geçmiş oldu.

Kürtlerin, muhaliflerin oluşturduğu Özgür Suriye Ordusu’nu söz konusu 4 kente girmesine izin vermediği de iddia edildi. Ancak Suriyeli Kürtlerin, başkent olarak gördükleri Kamışlı halen Şam rejiminin kontrolünde.

Bu gelişmeler yaşanırken Kuzey Irak’taki peşmergelerin de Suriye’deki bu Kürt kentlerine girerek mevzilendikleri iddiaları ortaya atıldı. Kuzey Irak’taki Kürt yönetimi ise, Suriye’de Kürt bölgelerine peşmerge gönderdiği yönündeki haberleri yalanladı.

NTV video haber paketine abone olmak

1349450cookie-checkSuriye’de 4 kent Kürt kontrolünde

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.