Suriye’de Esad karşıtı ‘kukla’ cephe

Grupta şimdiki Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın babası, Hafız Esad’ın yardımcılığını yapmış olan Abdülhalim Haddam, ve Suriye’deki Müslüman Kardeşler örgütünün Başkanı Ali Bayanuni gibi isimler var. Haddam kısa süre öncesine dek yönetimde ikinci adam olarak tanınıyordu.

BBC’nin yorumuna göre muhaliflerin arkalarında ne derece halk desteği olduğu, tartışma konusu…

Sürgünde yaşayan çeşitli Suriyeli muhalif gruplar, Brüksel’de iki gündür toplantılar düzenliyordu. Muhaliflerin arasında Müslüman Kardeşler ile birlikte komünistler, liberaller ve Kürt gruplar dayer alıyor.

“REJİM DEĞİŞİKLİĞİ ZAMANI”

Toplantı sonunda 14 kişi, basına açıklama yapmak üzere kürsüye çıktı. Fransa’da yaşayan Eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Abdülhalim Haddam, “Suriye muhalefetinin tüm tarafları ile eylemciler biraraya gelip, ülkede rejim değişikliği zamanının geldiği sonucuna vardı” diye konuştu.

Haddam ‘Ulusal Kurtuluş Cephesi’ adı altında toplanan bu grubun, Beşar Esad yönetimi devrildiğinde iktidarı devralacak bir geçiş hükümeti kuracağını öne sürdü.

Suriye içinden de destekleri olduğunu iddia eden Haddam “Yurtdışındaki muhalefeti, Suriye içindeki muhalefetten ayıramazsınız.” dedi.

Abdülhalim Haddam, daha sonra Ruters ajansına verdiği bir mülakatta da Şam’da birkaç ay içinde ayaklanma çıkacağı iddiasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Esad’ın ardı ardına hatalar yaparak kendi kuyusunu kazdığını, ekonomik ve sosyal durumun da katlanılmaz hale geldiğini öne sürdü.

Ancak son zamanlarda Suriye’de benzer bir huzursuzluğun işaretlerini verecek büyük gösteriler görülmüyor.

Kimileri bunu baskıcı rejime ve Suriye istihbaratının gücüne bağlarken, kimi uzmanlar da Beşar Esad yönetimine son bir yıldır yapılan yoğun uluslararası baskıların, halkı iktidarın ardında birleştirdiğini söylüyor. (BBC)

FOTOĞRAF: Esat (büyük) ve Haddam

1125290cookie-checkSuriye’de Esad karşıtı ‘kukla’ cephe

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.