Suriye’de Kürtler ve Şam arasındaki müzakereler hangi aşamada?

Kürtlerin öncülüğündeki Suriye Demokratik Meclisi’nin (SDM) Temmuz ve Ağustos aylarında Şam’la iki görüşmesinden sonra müzakere başlıklarına doğru yol almak üzere komiteler kuruldu ama sonra bir daha ses çıkmadı.

Diyalog süreci öldü mü, tıkandı mı? Taraflara bakılırsa ölmedi, tıkandı. SDM’ye göre ‘rejimin gerçek reform yapma niyeti yok’. Buna karşılık Kürtlerin de başka bir yol tutturup tutturmadığını sordurtan başka gelişmeler var.

Bir yandan ABD’nin Suriye’de iyice kazık çakmaya niyetli olduğunu gösteren açıklamalar geliyor. Anlaşılan üç vakte kadar Suriye’de kalacaklar.

Üç vakitten kasıt çekilme şartı olarak öne çıkan üç hedef şöyle:

– Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) bitecek.
– İran ve İran güdümlü unsurlar Suriye’den çekilecek.
– Suriye’deki soruna siyasi çözüm bulunacak.

Deyr ez Zor’un kuzeydoğusunda küçük bir cebe sıkışmış IŞİD varlığı neredeyse bir yıldır bitirilmediğine göre birinci şartın Amerikan varlığını uzatmaya dönük ucu açık bir gerekçe olarak asılı kalacağı söylenebilir.

İkinci şart zaten yedi yıldır Suriye’de sürdürülen savaşın en temel nedenlerinden biriydi. Önceleri Şam’ın önüne konmuş şart “Uluslararası topluma dönmek istiyorsan ‘direniş ekseni’ ile bağını kes” şeklindeydi. Şimdi bu şart “İran çekilmeli” söylemine indirgendi.

İran’ın Ortadoğu’daki nüfuzunu kesmeye odaklı bu hedef için yürütülecek mücadelenin de ucu açık.

ABD, Irak’ta aylardır yeni hükümeti kurmak için bütün tehdit, teklif ve teşvik mekanizmalarını kullandı ama Tahran’ı tecrit politikasına omuz vermeye aday hiçbir siyasi figürün koltuğunu sabitleyemedi.

Demek ki ikincisi de ABD’nin Suriye’de ayağına yer etme bahanesi olarak ısıtılıp ısıtılıp masaya konulacak bir şart. Ta ki katrana dönüşünceye dek!

Üçüncü şart da ABD’nin içine doldurabildiği gerçek bir siyasete yaslanmıyor. ABD’nin kafasındaki çözümün, Kürtlerin Suriye’de aradığı çözüme ne kadar denk geldiği meçhul…

Fehim Taştekin / Gazeteci-Yazar – BBC Türkçe
YAZININ DEVAMI İÇİN LÜTFEN LİNKİ TIKLAYINIZ

2233890cookie-checkSuriye’de Kürtler ve Şam arasındaki müzakereler hangi aşamada?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.