Suriye’den Türkiye’ye kaçış

Suriye’deki olaylardan kaçanlar Türkiye’ye sığınıyor.

Gün boyu topluluklar halinde Hatay’ın Yayladağı ve Altınözü ilçelerinden gelenlerin sayısı 448’e ulaştı.

Bunlardan 122’sinin, Türkiye sınırına yakın olan ve hafta başında 120 polis ile birçok sivilin öldüğü Cisr Eş Şuğur kasabasında geldikleri belirtildi.

Suriyeliler, Türk Kızılayı tarafından nisan ayı sonunda Türkiye’ye sığınanlar için Yayladağı ilçesinde kurulan çadır kente yerleştirildi.

Bu arada, Suriye’nin Türkiye sınırına yakın yerlerde çok sayıda Suriyelinin beklediği ve olası bir karışıklıkta bu kişilerin de Türkiye tarafına geçebilecekleri öğrenildi.

Türk askerlerinin de Suriye sınırı boyunca önlemlerini artırdığı kaydedildi.

HAYALET KENT

Öte yandan Türkiye sınırı yakınlarındaki Cisr Eş Şuğur sakinlerinin, rejimin geniş çaplı bir askeri operasyon yapabileceği korkusuyla kentten kaçmaya devam ettikleri bildirildi.

Suriye İnsan Hakları Gözlem örgütü adlı sivil toplum kuruluşunun Başkanı Rami Abdülrahman, telefonla yaptığı açıklamada, askerlerin Cisr Eş Şuğur’a 15 km mesafedeki Naurcosin köyünde görüldüklerini belirterek, kent sakinlerinin büyük bir operasyon korkusuyla kaçmayı sürdürdüklerini kaydetti.

Abdülrahman, yaklaşık 50 bin nüfuslu kentin “hayalet kent” haline geldiğini söyledi.

BM ENDİŞELİ

Suriye’den kaçışlarla ilgili BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nden bir açıklama geldi.

Başkan Antonio Guterres, Stockholm’de düzenlediği basın toplantısında, Beşşar Esad rejiminin baskısından kaçan önemli miktarda Suriyelinin Türk sınırını geçtiğini ve doğal olarak bunun kendileri için büyük endişe kaynağı olduğunu söyledi.

Nisan başından bu yana da Lübnan’ın kuzeyine 5 bin Suriyeli mültecinin geldiğini belirten Guterres, Türkiye ve Lübnan’daki mültecilere yardımın gerekliliğinin altını çizdi.

BMMYK Başkanı, ”Suriyelilerin Iraklı, Filistinli mültecileri karşılarken çok cömert olduklarını ve Suriye’de çok önemli mültecilere yardım operasyonlarımız bulunduğunu belirtmek çok önemli” diye konuştu.

Bu arada, BM Güvenlik Konseyi’nin bu gece Avrupa ülkelerinin hazırladığı ve Suriye’deki baskıyı kınayan bir karar tasarısını görüşmek üzere toplanması bekleniyor.

1295310cookie-checkSuriye’den Türkiye’ye kaçış

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.