Suriyeli Göçmen Uruguay’a Burun Kıvırdı

Solcu Devlet Başkanı, mütevazi yaşantısıyla dünyaya kendini hayran bırakmış Jose Mujica’nın geçen yıl tamamlanmış görev döneminde 50 civarında Suriyeli göçmen aile ülkeye kabul edilmiş, imkânlar nispetinde yerleşmeleri için hükümet yardımı verilmişti.

Bu göçmenlerin kısa sürede Uruguay’daki yaşam koşullarına uyum göstermediği, bu yüzden şikayetçi oldukları öğrenildi.

Suriyeli sığınmacı göçmenler, bir süreden beri türlü vesileler icat edip Uruguay hükümetine yönelik, ağır bir dille suçlayıcı protesto eylemleri yapıyor.
Uruguay’lı yetkililer ise kabul ettikleri Suriyeli’lere vatandaşlık, sosyal güvenlik hakları vermekle onları mutlu edemedikleri için ne yapacağını şaşırmış görünüyor.

Uruguay Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, Javier Novea ¨Ülkemizde işçi ve emekçilerin gelir ve yaşam seviyesi ne yazık ki, henüz yükselmedi, bu durum hâliyle Suriyeli yeni vatandaşlarımıza da tekabül ediyor, bundan rahatsız olmasınlar, kendilerini Uruguaylı hissetsinler, el birliğiyle çalışalım!¨ tarzında romantik sözler verdiyse de bütün bunlar göçmenleri teselli etmiyor.

Öte yandan Suriyelilerin, İnsan Hakları Mahkemesine kadar müracaat edip ¨Bizi aldılar, kandırdılar ama burada asgari ücret düşük, o yüzden geçinemiyoruz, en iyisi bizi ya ABD’ye, yahut Kanada’ya veya olanaklıysa Almanya’ya gönderin!¨ diye dilekçe üzerine dilekçe yazdıkları öğrenildi.
Uruguay’ın bütün bu olumsuzluklara karşın, yine de, bu yıl içinde 200 kadar Suriyeli aileye kapı açacağı belirtildi. Ancak, sığınmacı olarak aldıkları insanların sonradan şikâyetçi olmalarından endişe duyan hükümet yetkilileri şimdiden buna bir çare aramak üzere kolları sıvadı.

Suriyelilerin ve Uruguaylıların karşılıklı hayal kırıklığından sonra, bu ülkeye ilk geldikleri gün sosyalist Devlet Başkanı Mujica’nın onları kucaklamasına ait fotoğraflar da maziye ait hatıra olarak kaldı.

1575760cookie-checkSuriyeli Göçmen Uruguay’a Burun Kıvırdı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.