Suriyeli isyancıların büyük yenilgisi

Daily Telegraph gazetesine göre Hizbullah’tan yardım alan Suriye ordusu karşısında en ağır yenilgilerinden birini alan Ulusal Koalisyon, mücadeleye devam edeceğini ve Hizbullah’tan Lübnan içinde intikam alacağını duyurdu.

Gazeteye göre, Suriye ordusu kentteki hakimiyetini koruyabilirse orta-batı Suriye ekseninde önemli ikmal yollarının kontrolünü de elinde bulunduracak. Suriyeli bir general Lübnan televizyonuna, “Kuseyr’in kontrolünü ele geçiren taraf tüm Suriye’nin kontrolünü ele geçirmiş demektir” dedi.

Bir isyancı da, Kuseyr’in düşüşünün Lübnan’dan gelecek takviyeyle Humus’taki hakimiyetlerini de tehlikeye sokacağını söyledi. İsyancılar, Humus’ta iki semtin kontrolünü ele geçirmiş durumdalar.

Financial Times gazetesi ise Lübnan sınırındaki bu kentin ele geçirilmesinin savaşın seyrini değiştirmeyeceğini ancak sonucun Sünni isyancılara karşı Şii müttefiklerini seferber eden Esad için önemli bir zafer olduğunu vurguluyor. Gazete, bu zaferin Esad’ı orduyla isyancıların yenişemediği kuzeydeki Halep’e büyük bir saldırı için teşvik edebileceğini kaydediyor.

Guardian gazetesindeki analizde, “Rus roketleri, Batı’nın kararsızlığı ve şimdi önemli bir yenilgi Suriyeli isyancıları savunma konumunda bıraktı” deniyor.

Yazıda şöyle devam ediyor:

“İki haftalık savaştan sonra Kuseyr’in ordunun denetimine geçmesi, silah gücü yetersiz olan, kendi aralarında bölünme yaşayan ve hala uluslararası destek görüp göremeyecekleri belli olmayan isyancılar için önemli bir yenilgi. Bu yenilginin, savaşı kesin olarak Esad’ın lehine çevirdiğini söylemek için erken. Uzmanlar şimdiye kadar en az 90 bin kişinin öldüğü savaşta taraflardan birinin mutlak zaferinin söz konusu olamayacağını ancak bu başarının Esad’ı cesaretlendireceğini vurguluyor.”

Independent gazetesinin manşetinde de Suriye var. Gazeteye göre, İngiltere’de beş bakan, Başbakan David Cameron’ın Suriyeli isyancılara silah gönderme planlarına itiraz etti. Bu bakanların yanı sıra Muhafazakar Parti içindeki bazı milletvekilleri de bu adımın İngiltere’yi Suriye’deki savaşın içine çekebileceği uyarısında bulundu.

1384360cookie-checkSuriyeli isyancıların büyük yenilgisi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.