‘Suudi Arabistan’ı zor günler bekliyor’

Suudi Arabistan’ın devrim sonrası Mısır yönetiminin desteğini aradığını ve artık bölgede değişen kuralları benimsemeye başladığı belirtiliyor.

Abeer Allam imzalı analizde, Riyad’ın Suriye’de Beşar Esad rejiminin devrilmesi durumunda yerine İslamcı bir yönetimin geçeceğinden endişelendiği dolayısıyla Suriyeli muhaliflere açık destek verdiği vurgulanıyor.

Yazara göre, Suudi Arabistan, bölgede rakip olarak gördüğü İran’ın zayıflaması için Esad rejiminin devrilmesini istiyor.

İran’ın nükleer programı ile ilgili Batı’yla anlaşmaya varmaması durumunda İsrail’in saldırı tehdidinin bulunduğu ifade edilen yazıda, Suudi Arabistan’ın bölgede oluşabilecek istikrarsızlık nedeniyle zor günler geçirdiği yorumu yapılıyor.

Bir yanda bölgedeki krizle boğuşan Suudi Arabistan’ın iç işlerinde de sorunlar yaşadığı, genç neslin monarşi yerine demokratik bir yapıdan yana olmasının Kraliyet ailesi üzerinde baskı yarattığı belirtiliyor.

Yazara göre Suudi gençlerin çoğu, gelir dağılımında adaletsiz yapıldığı görüşünde.

Yüksek gelirli Suudi ailelerin tatillerini Avrupa’da geçirdiği ve lüks konutlarda yaşadığı, orta ve düşük gelirli ailelerin ise ev sahibi olmakta zorlandığı, sağlık hizmetlerinden de yararlanamadığı belirtiliyor.

Haberde, Suudi Arabistan’daki işsizlik oranının yüzde 10 olduğu hatırlatılırken yönetimin geçen yıl özel şirketlere çalışanlarının yüzde 30’unun Suudi vatandaşı olması zorunluluğu getirdiği yazıyor.

Analiz, Suudi Arabistan’ın bölgedeki değişime yapıcı bir yön verme arayışında olduğu, ancak bunu yaparken kendi toplum yapısında fazla bir değişikliğe gitmekten yana olmadığı ifadesiyle sona eriyor.

1354100cookie-check‘Suudi Arabistan’ı zor günler bekliyor’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.