Suudi Arabistan’ı yerin dibine batırdı

Guardian, İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson’ın İngiliz diplomasi geleneğinin dışına çıkarak Suudi Arabistan’a sert eleştiriler yönlendirdiğini yazdı.

Haberde Johnson’ın Suudileri İslam dinini suistimal etmek ve Ortadoğu’da bir kukla oynatıcısı gibi davranarak vekalet savaşları yürütmekle suçladığı belirtildi.

Guardian, Johnson’ın geçen hafta İtalya’nın başkenti Roma’da bir konferansta yaptığı bu açıklamalarla, İngiliz diplomasisindeki “müttefikleri kamuoyu önünde eleştirmemek” geleneğini çiğnediği yorumunu yapıyor.

Haberde Johnson’ın açıklamalarının, İngiltere Başbakanı Theresa May’in iki günlük Körfez ülkeleri ziyareti yaptığı ve İngiltere’nin Suudi Arabistan’la olan işbirliğini övdüğü bir döneme denk geldiğine dikkat çekiliyor.

Makale şöyle devam ediyor: “Önceki dışişleri bakanları, Suudi Arabistan’ın eleştirilere karşı hassasiyetinin ve Körfez işbirliğinin stratejik öneminin bilincinde olarak, hep yumuşak davranıp ilerlemeye odaklanıyorlardı. Ancak Johnson bakan olduğundan bu yana kendi başını sürekli olarak belaya soktu. Birçok gaf yapmakla suçlanıyor ve bazıları onun bu açık sözlülüğünün İngiltere’nin müttfeiklerini kaybetmesine neden olacağını düşünüyor.”

2036280cookie-checkSuudi Arabistan’ı yerin dibine batırdı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.