‘Suudi önerisi Filistin barışında tarihi fırsat’

FT, “1991’den bu yana ilk kez, Amerika ve İsrail arasında, Ortadoğu sorunu konusunda küçük de olsa bir bakış açısı farkı doğdu. Bu, aslında bölge için tam bir felaket olan Bush yönetimine, ilk kez yapıcı bir adım atma fırsatı sunuyor” diye yazdı.

“Bunun ilk örneği, Amerika’nın, Filistin’de kurulan yeni ulusal birlik hükümeti ile temas kurmaya istekli görünmesi oldu. Washington, Hamas üyesi olmayan Filistinli yetkililerle görüşeceğini, ama daha öteye gitmeyeceğini duyurdu” diyen gazete şu değerlendirmeyi yaptı:

“Şimdi Arap Birliği gelecek hafta, Suudi Arabistan’ın 2002 yılında reddedilen barış planını tekrar masaya getirecek. Plan, İsrail’in işgal ettiği Arap topraklarının tümünden çekilmesini ve Filistinli mülteciler için de adil bir çözüm bulunmasını öngörüyor.

İsrail ise, ‘Mültecilere geri dönüş hakkı verilmesi, Yahudi devletinin sonu olur’ diyor. Ancak Suudilerin formülü aslında, geri dönüşü değil, evlerini terk edenlere tazminat ödenmesini öngörüyor. İsrail de bunu gayet iyi biliyor. Hatta 7 yıl önce, Suriye ile benzer bir tazminat müzakeresi de yaptı.

Hal böyleyken, bu şartı anlaşmanın önündeki bir engel olarak göstermesi dürüst olmaz. İsrail ve dostları, barışı reddetmenin sadece savaş getireceğini artık görmeli.”

1148320cookie-check‘Suudi önerisi Filistin barışında tarihi fırsat’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.