Suudiler: Nükleer silahta ilk ‘günahkar’ İsrail

Prens Faysal, Alman Der Spiegel dergisine verdiği demeçte, “Nükleer silahlar konusunda ilk günahkar İsrail’dir. İsrail’in nükleer silahlanması önlenseydi, bölgedeki diğer ülkeler de nükleer programlar geliştirmek için çaba harcamazdı. Bölgedeki tüm ülkeler, aynı sıkı kontroller altında tutulmalı, sadece bu sayede tehlike uzak tutulabilir” dedi.

İran’la bu konuda görüşmeler yapıp yapmadıklarına yönelik bir soru üzerine Faysal, İran’ın, kendisini dışlanmış olarak gördüğünü ve bölgede önemli bir rol oynamak istediğini ifade etti. Faysal, İran’a, kendi stratejilerinin yanı sıra diğer ülkelerin çıkarlarına saygı göstermelerini, ancak bu sayede başarılı olabileceklerini söylediklerini ve İran yönetiminin de gelecekte gerginlik yaratmaktan kaçınacağını kendilerine bildirdiğini söyledi.

Suudi Arabistan’ın, İsrail ile ilişkileri normalleştirmek amacıyla barış planı teklif ettiğinin hatırlatılması üzerine Faysal, “Barış teklifimiz hala geçerlidir ve tüm Arap ülkeleri tarafından da desteklenmektedir. Hala İsrail’in cevabını bekliyoruz. İsrail, güvence istediğini söylüyor. Hiçbir şey bu ülkeye, tüm Arap ülkeleri tarafından imzalanan bir barış anlaşması kadar güvence veremez” diye konuştu.

Irak, Lübnan, İsrail ve Filistin bölgelerindeki çatışmalardan dolayı Orta Doğu’nun bir “barut fıçısı” olarak nitelendirilebileceğini ifade eden Faysal, refahı sağlamak için gerekli olan paraları güvenlik için harcamak zorunda kaldıklarını kaydetti.

Suudi Arabistan’ın bölgede arabuluculuk rolü üstlenmek isteyip istemediğine yönelik bir soru üzerine Faysal, böyle bir çabaları olmadığını belirterek, “Ürdün Kralı Abdullah, insani konular söz konusu olduğunda çok hassas ve duygusal davranan bir insan. Bu nedenle Hamas ve El Fetih yöneticilerini, sorumluluklarının bilincine varmaları için İslam dünyasının kutsal mekanı olan Mekke’ye davet etti” dedi.

İLGİLİ ARAŞTIRMA:

– Nükleer denemelerin faturası: Doğal felaketler
– Türkiye’de de nükleer silah istemiyoruz!
– İsrail dünyanın 6’ncı büyük nükleer silahına sahip!

 

1145630cookie-checkSuudiler: Nükleer silahta ilk ‘günahkar’ İsrail

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.