İsveç seçmeni ‘sağ’ dedi

Seçimi kaybeden sosyal demokrat başbakan Göran Persson, Mart ayında yapılacak seçimlerde liderliği bırakma kararı aldı.

Dün yapılan genel ve belediye seçimlerinde sol blok belediye yönetimlerinin yüzde seksenine yakınını kazanmasına karşın parlamentoda  çoğunluğu elde edemedi.

Koalisyonlarla yönetilme geleneğine sahip İsveç’te sağ partiler toplam olarak yüzde 48,1 oy oranıyla parlamentoda çoğunluğu sağladı. Sosyal demokratlar, sol parti ve  Çevre Partisi (Miljö parti)’den oluşan sol koalisyon ise oyların yüzde 46,1’ini alarak iktidarı kaybetti.

Yeni hükümeti sağcı (moderat) parti lideri Fredrik Reifeldt’in kurması bekleniyor.

Sağcı(moderat) parti, bu seçimlerde oylarını 20,9 puan yükselterek yüzde 26,1 oranında oy aldı. Bu oy oranının sağcı partinin 1928 yılından beri aldığı en iyi sonuç olduğu bildiriliyor.
Yeni Başbakan Reinfeldt’in , sosyal demokratların ılımlı politikalarının aksine, Türkiye’nin AB üyeliğine  Avrupa’daki Hristiyan Demokrat partilere yakın bir çizgi izleyeceği  bekleniyor.

Sol koalisyon 171. sağ koailsyon ise 178 milletvekili çıkardı.

SOSYAL DEMOKRATLAR BİRİNCİ PARTÇİ

Sosyal demokrat parti yüzde 35,2  oy oranı ile birinci parti olmasına karşın, oyları bir önceki seçimlere  göre yüzde 4,8 oranında azaldı. Sol parti de  2,5  oy  kaybıyla  5.8 oranında oy aldı. Koalisyonun diğer ortağı çevre partisinin oy oranı 1,6’lık bir artışla yüzde 5,2 olmasına karşın üç partinin oy toplamı yeniden Hükümet kurmaya yetmedi.

GÖRAN PERSSON ÇEKİLİYOR

Sosyal Demokrat Başbakan Görün Persson , partisinin  yüzde 4,8 ‘lik  oy kaybıyla yüzde 35,2 ile birinci parti  olmasına rağmen Hükümet kurmak için yeterli oyu alamadığı için parti liderliğinden çekiliyor. Persson, Mart ayında yapılacak Sosyal Demokrat Parti Kurultayında liderliğe aday olmayacak.

Görün Persson’dan sonra partide en güçlü isim olan Anna Lihdh, üç yıl önce başkent Stockholm’de uğradığı bıçaklı bir saldırı sonucu öldürülmüştü

Bu durumda adaylığa en yakın aday olarak  kadın  milletvekili  Mona Salin’in adından söz ediliyor.

Mona Salin, İsveç’te  Müslümanları ve türbanı desteklemekle tanınıyor.

FOTOĞRAF: Yeni hükümeti sağcı (moderat) parti lideri Fredrik Reifeldt’in kurması bekleniyor.

1136840cookie-checkİsveç seçmeni ‘sağ’ dedi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.